Trots det stora klankriget i Lund september 2021, där stora delar av händelsen filmades, läggs utredningen ned. Samtidigt visar polisens dokumentation att man i förväg kände till att bråket skulle eskalera men skickade inte tillräckligt med personal för att stoppa det.

Det var i början av september 2021 som flera bråk mellan två invandrarfamiljer utbröt i centrala Lund. Enligt vittnesuppgifter ska omkring ett 60-tal personer ha slagits med bland annat tillhyggen vid järnvägsstationen och sjukhuset.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Se klanbråken i Lund

De som slogs tillhör två olika släkter som båda finns med på listan över släktbaserade kriminella nätverk i polisens så kallade klanrapport. De fåtal poliser som var på plats hade inte en chans att stoppa kaoset.

 I veckan kom beskedet att förundersökningen kring bråket utanför sjukhuset, trots ett bra bevisläge, läggs ner.

Svarar på kritiken

Sedan dess har polisen i Lund utvärderat sin insats. Ann-Louise Kämpe är chef för polisområde Södra Skåne och svarar på kritiken att det fanns för lite resurser utanför sjukhuset.

– Med facit i hand är det alltid lätta se på det på det sättet. Men grunden är att vi hanterade flera händelser och att det är väldigt ovanligt med den här typen av bråk i Lund, säger hon till Expressen.

LÄS ÄVEN: Efter gatustriderna i Lund – förslag på ’Gated Hospitals’

– Det är klart att det hade varit bra med fler personer på plats och det är någonting vi framöver får jobba med.