Det blir ingen förundersökning kring polisens ifrågasatta agerande mot supportrar i samband med fotbollsderbyt mellan AIK och Djurgården på Tele2 Arena den 12 maj.

Det var efter matchen som en grupp AIK-supportrar hamnade i konflikt med polisen. Av mobilfilmade sekvenser framgår att batongslag utdelades bland annat mot liggande personer och att hot om att bryta av en av de omhändertagnas finger uttalades av en polisman.

Men chefsåklagare Elisabeth Brandt anser inte att bilder och vittnesmål räcker för att inleda en rättsprocess.

Enligt Brandt går det inte att säkert fastställa att några batongslag verkligen träffade AIK-supportrarna. Beträffande hotet om att bryta fingret av en annan person menar Brandt att det kan ha varit fråga om omsorg om den omhändertagne, att varna denne för att fingret kunde komma att gå av om personen gjorde ytterligare motstånd.

– Jag menar att det inte är ett regelrätt hot utan en varning, ”om du inte stoppar undan telefonen kan det gå så illa att jag måste ta tag i dig och då kan jag av misstag bryta av fingret”, säger Brandt i en kommentar till DN om varför ingen förundersökning inletts.

LÄS MER: Polisbrutalitet mot fotbollsbesökare kritiseras

Polisen menar att man bara agerade i syfte att avvärja bråk mellan de båda lagens supportrar medan supportrarna anser att polisen brukade övervåld. Upprinnelsen till situationen ska ha varit att polisen bett AIK:s supporter att lämna området en annan väg men uppfattat att den uppmaningen inte åtlytts.

Filmsekvenser från polisingripandet fick stor spridning i sociala medier och många vara kritiska till polisens agerande. Föreningen Svenska fotbollssupporterunionen publicerade i anslutning till incidenten ett hårt omdöme om polisingripandet.

Föreningen menar att den här sortens polisinsatser ”riskerar att ödelägga svensk fotboll” och att ”detta vansinne från polisens sida måste få ett slut”. Händelsen resulterade även i hela 18 JO-anmälningar. Men dessa lämnas nu alltså utan avseende.