Arkivbild.

Polisens besked till dig som klagar på att kriminella släpps ut på gatan: ”Hör av dig till närmaste politiker”

3.6K Shares

I en statusuppdatering på Facebook riktar polisen på Södermalm i Stockholm skarp kritik mot regering och riksdag för att man ”om och om och om igen” tvingas släppa ut grovt kriminella och/eller illegala migranter på gatan och gripa dem gång på gång för nya brott.

Inlägget är en reaktion på de kommentarer av typen ”polisen släpper ju bara ut dem…” som man på polismyndigheten ofta får höra från allmänheten när gripna kriminella snabbt försätts på fri fot igen.

Vill vi släppa ut dem? Självklart inte” skriver Södermalmspolisen men uppger att man tvingas göra just detta därför att man inte fått de verktyg man behöver från landets styrande politiker. Man bifogar ett exempel från det egna distriktet på hur man tvingas agera, i strid med både sin egen vilja och den allmänna rättsuppfattningen:

”I veckan satt en överförfriskad man på en busshållplats. När polispatrull passerar ser de hur två personer känner igenom mannens fickor. När personerna ser polisen springer de från platsen. Patrullen springer efter och med hjälp av hund grips de misstänkta.

En av dessa personer är känd under 13 identiteter styrkta med dna runt om i Europa. Han är född mellan 1997-2002 beroende på vilken identitet han uppgett. Alltså pendlar han mellan omyndig och myndig beroende på vad han står inför. Han förkommer i våra register med bland annat 18 grova stölder, 1 anstiftan till mord, 2 rån, 2 grova misshandlar, 1 våld mot tjänsteman och en hel del fler brott i samma kategorier. Totalt över 50 för oss kända brott under de senaste åren. Hur stort hans mörkertal är lämnar vi därhän.

Det här är alltså en person som vi griper om och om och om igen. Väldigt många av oss poliser på Södermalm har gripit mannen och vet vem han är till namn och utseende. Ändå fortsätter vi träffa honom där ute. Vill vi släppa ut honom? Självklart inte. Men verktygen i samhällets låda räcker inte riktigt till. Givetvis fortsätter vi, om och om och om igen, tills vi förhoppningsvis når resultat.”

Om och om och om igenPolisen släpper ju bara ut dom… En fras vi hör till leda ibland. Jag tänkte därför nämna en av…

Posted by Polisen Södermalm on Tuesday, January 8, 2019

Södermalmspolisen avslutar Facebook-inlägget med en uppmaning till missnöjda medborgare att kanalisera sin ilska rätt:

”Så om du är en av de som säger, ’polisen släpper dem ju bara’. Hör av dig till närmaste politiker och ställ frågan ’varför’ dit istället.”

3.6K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.