Polisen

Twitter

Inrikes

Polisens hatbrottsgrupp nyanställer – beskriver rätten att demonstrera som hot mot demokratin

Publicerad 9/8/2019
Annons

I sociala medier cirkulerar en bild som uppges vara ”tapetserad” på polisens anslagstavlor. På bilden syns en jobbannons från den så kallade demokrati- och hatbrottsgrupp med texten, ”Är du beredd att ta ställning för demokrati?”. Det stora demokratihotet i Sverige förespeglas i annonsen komma från nazister som utnyttjar sin grundlagsskyddade demonstrationsrätt.

LÄS ÄVEN: Aktivister i rättsväsendet drev på HMF-anmälan mot partiledare

Nyrekryteringen till hatbrottsgruppen får kritik för att vara felprioriterad – när småbarnsmammor skjuts ned på öppen gata som en del av den grova organiserade brottslighetens gängkrig satsar den underbemannade polisen på att jaga människors åsikter.

På lördagseftermiddagen publicerade Moderatpolitikern Henrik Sundström bilden med den aktuella platsannonsen på Twitter med texten:

Polisens anslagstavlor är tapetserade med liknande affischer. Var finns motsvarande satsning på grova brott?”.

Annonsen som förmedlar att enheten söker utredare är illustrerad med en bild där det nationalsocialistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen (NMR) håller en demonstration. och nedanför den texten ”Är du beredd att ta ställning för demokrati”.

I sociala medier får polisen kritik för hur man vinklat demokratihotet. Enligt bedömare och Säpo utgör grov organiserad brottslighet, islamistisk extremism och vänsterextremism betydligt större hot mot demokratin än den högerextremism som polisen framhäver i platsannonsen.

Att anordna demonstrationer är en grundlagsskyddad demokratisk rättighet, även för de som har kontroversiella och/eller för andra stötande minoritetsåsikter. Att polisen framställer den rätten som ett hot mot demokratin och förefaller vilja inskränka den väcker oro och reaktioner i sociala medier.

LÄS ÄVEN: Denny Abrahamsson, 71, pressades hårt av polisen till att erkänna hatbrott: ”Du får inte skriva det du tycker och tror”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons