Polisen har tagit fram en krisplan för hur man ska säkra verksamheten även om upp till 50 procent av personalen insjuknar eller sätts i karantän. Denna innebär bland annat att service till allmänheten som passervice kommer att strypas, men även att vissa typer av brott ska prioriteras bort.

Enligt krisplanen som ledningen i Stockholm tagit fram kan mellan 20 till 50 procent av personalstyrkan falla bort under en period.

I första hand kommer service till allmänheten att stängas ned. I andra hand kommer mängdbrott som stölder, bedrägerier och trafikbrott inte att utredas. Man kommer även att lägga ned den brottsförebyggande verksamheten.

Redan nu har polisen valt att prioritera bort större trafikkontroller.

Prioritet på utryckningsverksamheten

Dom områden som man enligt planen kommer att lägga allt krut på är utryckningsverksamheten för att ingripa mot pågående, allvarligare brott, gränskontroll och brottsutredningar med häktade personer.

– De har gått ut med att man ska räkna med ett bortfall på två tredjedelar av personalstyrkan. Att en så stor del av poliskåren skulle vara sjukskriven.

– Jag vet inte hur fasiken det skulle gå till. Polisen är ju underbemannad redan nu. Man kommer också behöva töja på arbetsmiljökraven tror jag. Folk får jobba längre pass, mindre vila mellan passen, säger en polisanställd till Expressen.

Kontorspoliser rycker ut

Poliser i inre tjänst som normalt inte jobbar i uniform i yttre tjänst har fått order om att göra sig redo för att eventuellt behöva lämna kontorsplatsen.

Samtidigt ska personal som sätts i karantän arbeta hemifrån och man uppmanar dem med bärbar dator att se till att man har den mjukvara som krävs.