Poliser polis

Genrebilder. Faksimil Facebook.

Inrikes

Malmöpolisens nya arbetsmetod: ska be kriminella om ursäkt

Publicerad 9/29/2019
Annons

För att vända den våldsamma utvecklingen med skjutningar och explosioner mellan kriminella i Malmö har polisen lånat in en ny arbetsmetod från USA. Nu berättar metodens upphovsman att ett steg i arbetet är att polisen ska be kriminella om ursäkt som en grund för att bygga upp deras förtroende för rättsväsendet.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat dialogprojektet ’Sluta skjut’ som är tänkt att förebygga skjutningar och grovt våld i kriminella kretsar. Till en början handlar det om ett pilotprojekt i Malmö men därefter är planen att projektet ska bli en nationell satsning.

LÄS ÄVEN: Polisen bjöd ’utsatt område’ på jippo med hoppborg – möts av stenkastning och bilbränder

Projektet arbetar efter arbetsmetoden Group Violence Intervention (GVI) som har målsättningen att öka förtroendet för rättsväsendet i ’utsatta områden’ genom dialog.

Det är professor David Kennedy som har tagit fram metoden där kriminella bland annat ska få träffa människor som utsatts för brott och därmed se konsekvenser av sina gärningar, rapporterar Kvällsposten.

LÄS ÄVEN: Nyköpingspolisen vädjar till stenkastande förortskriminella: ”Vi är människor”

Polisen ska börja med att be om ursäkt
Enligt Kennedy används dialogmetoden GVI i omkring 60 städer i USA och fungera enligt honom väl. Men för att den svenska poliskåren ska nå dit måste förtroendet för polisen också öka. Detta menar han löser sig om polisen börjar med att be de kriminella om ursäkt.

– Att stoppa kriminalitet i miljöer där människor är argare på polisen än på förövarna är en omöjlighet. Vi måste vara ärliga med vår historia och ta tag i de problem vi skapat, säger Kennedy i Svenska Dagbladet.

Mjuk dialog ska bryta kriminellas ’gatukoder’
Den rådande problematiken för polisen när de ska utreda brott i den invandrardominerade gängkriminella miljön är att det råder en tystnadskultur som är hårt svetsad i så kallade gatukoder som de yrkeskriminella lever efter – ingen vill prata med poliser eller myndigheter.

Kennedy slår fast att detta beror på att de kriminella inte litar på poliserna. Han anser därför att det är polisens uppgift att ändra på den saken.

LÄS ÄVEN: Polisen inspireras av Klimat-Greta ”för att öka förmågan i det brottsbekämpande arbetet”

Deltagare fast för grovt vapenbrott
Det är oklart huruvida den här arbetsmetoden fungerar väl för den svenska poliskåren. Indikationer finns om att den inte varit så framgångsrik som man hoppats.

I mitten av augusti greps och anhölls fyra män för grovt vapenbrott i samband med en poliskontroll av en bil i stadsdelen Limhamn i Malmö. Polisen uppgav att minst en av männen deltar i dialogprojektet ’Sluta skjut’.

LÄS ÄVEN: Deltagare i polisens #SlutaSkjut-dialogprojekt anhållna för grovt vapenbrott

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons