polisen 9345

Genrebilder. Foto: Faksimil Facebook/Instagram

Inrikes

Polisens pizzakampanj ”Sluta skjut” lanseras i Stockholm

Publicerad 7/13/2021
Annons

Den hårt kritiserade metoden för att omvända grovt gängkriminella i Malmö och Göteborg kallad ”Sluta skjut” lanseras nu även i huvudstaden. Regionpolischefen Mats Löfving kan däremot inte svara på varför det skjuts mycket i Sverige.
– Det är väldigt svårt att säga, det forskas på det, säger Löfving.

Samnytt har flera gånger uppmärksammat projektet som startades på test i Malmö 2018-2020. Projektet går i korthet ut på att bland annat polis, åklagare och kommun försöker skapa en dialog med de mest våldsbenägna gängkriminella elementen genom att anordna träffar där det bjuds på pizza.

LÄS ÄVEN: Grovt kriminell fick gratis pizza av polisen – anhållen för nytt mord

Detta i syfte att upprätta en dialog där man under måltiden vädjar till gästerna att sluta skjuta på varandra på gatorna. Samnytt rapporterade tidigare att hälften av de gängkriminella i Malmö som deltagit i projektet parallellt har fortsatt att begå nya grova brott, inklusive mord och vapenbrott som är fokus för projektet att få bukt med.

När denna vädjan tidigare inte har hörsammats och skjutandet fortsatt har ansvariga poliser för verksamheten menat att man kanske varit otydliga och behöver upprepa budskapet vid ytterligare pizzabjudningar.

13 mord med skjutvapen i Stockholm

Under våren 2020 knäcktes det krypterade kommunikationssystemet EncroChat som använts flitigt av kriminella. Men trots att polisen fick möjlighet att följa kriminellas aktiviteter och därmed kunde frihetsberöva flera gängkriminella – fortsätter skjutningarna och morden. Bara under de sex första månaderna i år har 13 personer mördats i Stockholm.

Polischef vet inte varför det skjuts mycket

Nu har regionpolischef Mats Löfving fått i uppdrag att implementera dialogprojektet med pizzabjudning i Stockholm. När Löfving får frågan varför det skjuts som det gör i Sverige – har han inget svar.

– Det är väldigt svårt att säga, det forskas på det. Varför det ser ut så här i Sverige, när det inte gör det i något annat EU-land. Ingen har någon bra förklaring, det är svårt att följa det här, säger Löfving till SvD.

Vidare konstaterar Löfving att gängen fortsätter växa trots fängelsedomar.

– För en tid sedan var jag ute i Vårby gård. Polisen där konstaterar att tidigare när man träffade en samling unga män, då visste polisen exakt vilka det var. Nu träffar de en samling igen, plötsligt vet de bara vilka två av dem är, säger Löfving till SvD.

LÄS ÄVEN: Dystert facit för polisens pizzakampanj ”Sluta skjut”: 15-tal deltagare i nya rättegångar

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons