De senaste veckorna har flertalet elever i Hovås i Göteborg utsatts för personrån. Rånen har skett i anslutning till olika skolor vilket lett till att Hovåsskolan har fått gå ut med information till elevernas föräldrar. Polisen bemöter oron med att uppmana invånarna att inte tänka så mycket på rånrisken.

Förra veckan larmades polisen till Hovås två gånger av samma anledning – rån utanför Hovåsskolan. Vid båda tillfällena blev minderåriga elever rånade av äldre gärningsmän.

Lennart Ronnebro, kriminalkommissarie i lokalpolisområde syd, berättar för GP att inga vapen förekommit vid rånen. Däremot har våld – och hot om våld – utövats. Han påpekar att ungdomarna ”tar väldigt illa vid sig” och sådana händelser ”biter sig fast”.

Rånen ägde rum på tisdagen och på torsdagen. Klockan 14:30 på torsdagseftermiddagen fick polisen larmet om att en tonårspojke hade blivit rånad utanför skolan. Pojken hade då blivit av med både mobiltelefon och bankkort. Gärningsmännen flydde platsen och är ännu på fri fot.

Ännu en skolelev blev rånad i Hovås före jul men på kvällstid – den gången i närheten av skolan Fenestra Nya Hovås.

Polisen tar inte skolans varning på allvar

– Vi beklagar det som inträffade och berättar vad skolan försöker göra för att trygga eleverna. Vi pratar givetvis med dem men arbetar även med att förstärka med personal och samarbetar med stadsdelen och polisen, säger skolans rektor Carolin Juneberg till GP.

Men polisen tycker inte att man ska ta den senaste tiden rånvåg mot barn på jättestort allvar.

– Risken att man ska bli utsatt är inte så stor. Så jag skulle säga att man inte behöver tänka på något utan det är sådant som händer ibland men inte så frekvent, säger Lennart Ronnebro.