Efter en våg av rån i centrala Göteborg under natten mot onsdagen konstaterar polisen att det är farligt att röra sig i vissa områden efter midnatt och att man bör begränsa sin egen frihet för att undvika bli rånad. Enligt tidigare råd ska man helst också inte använda alltför dyra kläder.

Det första rånet skedde vid Skeppsbroplatsen strax innan kl 1 där en hotellgäst säger sig ha blivit nedslagen och rånad. Rån nummer två sker drygt ett par timmar senare i Rosenlund där två yngre män ska ha blivit rånade av en grupp på upp till sex personer som tagit deras telefoner och pass. På Drottningtorget rånas en yngre man vid kl 4 och en timme senare har en person rånats i Brunnsparken och fått någon typ av huvudskada.

Polisens presstalesperson vid polisregion väst, Stefan Gustafsson, säger till Göteborgs-Posten att de inte kan svara på ifall det finns ett samband men då rånen skett i ungefär samma område och genom samma tillvägagångssätt går det inte att utesluta. Ingen misstänkt gärningsman har ännu gripits.

– För samtliga brott är det en fördröjning på en halvtimme avseende anmälningarna. Offren har haft svårt att redogöra händelseförlopp och beskrivningen av gärningsmännen är inte optimala. Det är sannolikt att flera av offren och gärningsmännen varit påverkade.

För att undvika bli rånad får man enligt polisen göra avkall på friheten.

– Det är naturligtvis inte offrens fel att de blir rånade. Men en bra grej kan vara att hålla sig nykter och att gå hem tidigare. Detta är uteslutande händelser som inträffat en bra bit efter midnatt.

Kraftig ökning efter 2015
Enligt svaren i Nationella trygghetsundersökningen (NTU) uppger 1,3 procent av befolkningen (16–84 år) att de utsattes för personrån eller försök till personrån under 2017, vilket motsvarar cirka 102 000 personer, en något större andel än 2016 då andelen var 1,1 procent. Sett till utvecklingen över tid låg andelen utsatta för personrån på en relativt stabil nivå till och med 2015, men 2016 noterades en ökning och andelen låg 2017 kvar på den högre nivån.

Rån mot unga ökar kraftigt
2018 var ett rekordår och preliminära siffror från första kvartalet 2019 visar att ökningen fortsätter avseende anmälningar om rån mot unga under 18. Ofta blir man omringad av flera personer som sedan tar värdesaker som mobiltelefon och jacka. Då var tipset från polisen att inte klä sig i alltför dyra kläder.

LÄS ÄVEN: TV4-expertens tips mot brott: ”klä dig fattigt så slipper du bli rånad”

– Många har dyra telefoner och exklusiva hörlurar, eller värdefulla jackor, Hugo Boss-mössor, Gucci-halsdukar och speciella Nike-skor som kostar flera tusen kronor. Det här kan öka risken för att ett barn kan bli utsatt för en brottslig gärning, säger Ferhat Kalkan, polisinspektör och gruppchef på Farstapolisen i södra Stockholm.