potato-3440360_640 (1)

Foto: Couleur från Pixabay

Inrikes

Polisens sköldar tål inte rå potatis

Publicerad 7/31/2019
Annons

En modell av en polissköld som polisen använt i över 10 år visar sig inte kunna motstå råa potatisar som kastas mot dem. Nu drar Polismyndigheten in 1400 exemplar av den undermåliga skölden.

Det var efter ett antal incidenter som polisen i region Syd beslutade sig för att genomföra tester av sköldarna, bland annat genom att kasta potatis mot dem, och det var då man upptäckte problemet, rapporterar Polistidningen. Skölden sprack nämligen.

Märket på skölden är MK Technology och är den nyare av två modeller som används inom Polismyndigheten. Men den har ändå mer än tio år på nacken, enligt nationella skyddsombudet Patrik Danielsson.

– De sista köptes in 2007 och det är tio års garanti, så de har gått över tiden.

Det var i juni som Danielsson krävde att en utredning skulle göras, och framöver kommer de undermåliga sköldarna att bytas ut.

– Efter min begäran gjorde arbetsgivaren en snabb utredning, konstaterade att skölden inte håller måttet och beslutade om ett nationellt brukandeförbud, berättar Patrik Danielsson till Polistidningen.

Den andra sköldmodellen som är i bruk, ”EM-92”, är ännu äldre men är enligt Danielsson ”tjockare och tyngre och har inte uppvisat den här typen av materialutmattning”.

Thomas Gür, konservativ debattör och författare, noterar hur typiskt parodisk detta är för Sverige:

Här är några av reaktionerna på denna, som många uppfattar det, smått komiska nyhet:

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons