Polisens dialogprojekt ”Sluta skjut” för att stävja våldsutvecklingen i Malmö visar sig vara ett stort misslyckande. Hälften av deltagarna är misstänkta för nya grova brott. Ansvarig polischef meddelar att ”de har inte förstått budskapet bara”.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur personer som deltagit i polisens omtvistade ”Sluta skjut”-projekt avslöjats med att fortsätta på brottets bana med vapen i hand. Flera av dem greps för en tid sedan för grovt vapenbrott. Och nu kommer alltså ytterligare graverande uppgifter om deltagarnas fortsatta kriminella verksamheter.

LÄS MER: Deltagare i polisens #SlutaSkjut-dialogprojekt anhållna för grovt vapenbrott

Malmöpolisen har tillsammans med bland annat åklagare anordnat informationskvällar med gratispizzor för grovt kriminella individer som bedöms vara drivande bakom våldet i staden. Detta för att vinna deras uppmärksamhet att sluta med brottslighet och bygga kompisliknande relationer med individerna som i sin tur ska minska det dödliga våldet.

LÄS ÄVEN: Grovt kriminell fick gratis pizza av polisen – anhållen för nytt mord

En granskning som Sydsvenskan har gjort visar att storsatsningen inte riktigt får fäste. Hälften av de 30 personerna som har deltagit i projektet har häktats för nya grova brott efter att de har suttit ned med polisen. Bland annat sitter en person häktad för mord medan två andra misstänkts för att ha förberett avrättningar.

Polischef: ”De har inte förstått budskapet bara”

Polischefen Glen Sjögren är leder polisens projekt som har pågått sedan år 2018. Han verkar inte särskilt orolig utan slår istället fast att brottslingarna ännu inte har förstått budskapet.

– Det är inte så konstigt att de åker in igen, de har inte förstått budskapet bara, säger Sjögren till Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: Malmöpolisen bjöd grovt kriminella på pizza: ”Det satte sig verkligen”