Demonstrationen i Uddevalla / Polisområdeschef Lars Eckerdal

Faksimil Youtube / Twitter

Inrikes

Polisens ställningstagande mot Israel JO-anmäls – försvaras av polischef

Publicerad 5/16/2021
Annons

Polismannen Rasmus Sjögrens uttalade stöd, där han hävdade att den otillåtna palestinska demonstrationen i Uddevalla tidigare i veckan, var ”protester för en bra sak”, har JO-anmälts. Hans ställningstagande får samtidigt stöd av polisområdeschef Lars Eckerdal.

Istället för att upplösa demonstrationen och lagföra initiativtagarna, valde polisen att hålla låg profil och tog inte reda på vem som var arrangör. Detta var enligt Eckerdal ett korrekt förfarande, trots uppenbara brott mot ordningslagen. Det kontrasterar också mot polisen hårda agerande i samband med coronademonstrationerna nyligen.

Motsättningar mellan Israel och palestinier har pågått sedan den judiska statens tillkomst och konflikten mellan judar och araber är betydligt äldre än så. I onsdags samlades cirka 200 personer på Kungstorget i Uddevalla för att protestera mot Israel mot bakgrund av det som just nu utspelar sig där.

Under demonstrationen intervjuades polismannen Rasmus Sjögren av tidningen Bohusläningen, där Sjögren uttryckte sympati med demonstranterna och tog ställning mot Israel, något som Samnytt tidigare rapporterat om.

– Det är mycket barnfamiljer, strålande sol och protester för en bra sak, löd polismannens kommentar.

LÄS ÄVEN: Polisen hyllar palestinsk demonstration: ”En bra sak”

Polisen kritiseras

Uttalandet fick hård kritik i sociala medier där många påtalar vikten av att polisen inte tar politisk ställning och att de inte agerar olika utifrån eget tyckande om vad som är en bra eller dålig sak att demonstrera för eller emot.

Dagen efter det kontroversiella uttalandet anmäldes Rasmus Sjögren till Justitieombudsmannen, den myndighet som. har i uppdrag att utreda myndighetsanställda. Anmälaren hänvisar till uttalandet och menar att det är ett politiskt ställningstagande.

”Om det hade varit en pro-israelisk demonstration hade då inte polis Rasmus Sjögren skyddat deltagarna? Hur kan jag som medborgare veta att polisen tillgodoser allas lika rätt inför lagen?”, skriver anmälaren.

Polisområdeschefen för Västra Fyrbodal, Lars Eckerdal, säger till Bohusläningen att poliser, precis som alla andra, lyder under yttrandefriheten och har rätt till sina egna åsikter. Men att polisen som myndighet alltid ska agera på ett sätt som är förenligt med lagen, något han anser har varit fallet även denna gång.

SE ÄVEN: VIDEO: Palestinska demonstrationen i Stockholm slutade i kaos – ”Allahu Akbar”

”Har agerat som vi alltid gör”

– När jag tittar på ärendet kan jag konstatera att polisen på plats har gjort korrekta bedömningar. Man har agerat på så sätt som vi alltid gör vid den här typen av demonstrationer.

Även att demonstrationen tilläts fortskrida, trots att tillstånd saknades och trots att maxgränsen på åtta personer vid en offentlig sammankomst vida överskreds, har mötts av kritik. Eckerdal tonar ner allvaret och menar att demonstranterna lyssnade på polisen men att det, på grund av folkmängden, tog lite tid för dem att skingras.

– Är det lugnt och stillsamt så får man framföra sina synpunkter, oavsett vilka synpunkter man framför. Sedan för vi en dialog med personerna om att de måste lämna platsen. Själva demonstrationen var en ganska kort tillställning.

En anmälan är skriven om brott mot ordningslagen men polisen säger sig inte veta vem som arrangerat demonstrationen.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons