Under flera nätter i juni har universitetsstaden Lund drabbats av omfattande bilbränder. Polisen har inga misstänkta gärningspersoner, däremot arbetar man efter en teori att det rör sig om sommarlediga ungdomar.

LÄS ÄVEN: 66 bilbränder i Varberg sedan februari

På lördagsmorgonen förstördes fyra bilar när någon anlagt bränder vid ett industriområde på Gustavshemsgatan. Natten mot söndag var det dags igen när ytterligare två bilar eldhärjades på Plommonvägen, rapporterar Kvällsposten.


Genrebild. Faksimil Twitter.

Enligt Patrik Isacsson, lokalpolisområdeschef i Lund, ser man en ökning av bilbränder just nu. Det är något som han tycker är ”klart bekymrande” men han säger sig inte veta vilka gärningsmännen är.

– Vi vet inte än vilka gärningsmännen är, jag kan bara spekulera, men den här typen av bränder brukar vara anlagda av ungdomar. Att det sker just sommartid kan vara för att ungdomar är lediga och är ute mycket, säger Isacsson.

Polisen: ”Vi åker ut och pratar med dem”
För att stävja brottsutvecklingen arbetar polisen i Lund nu med en dialogmetod bland misstänkta ungdomar.

– Vi åker ut till platser där ungdomar brukar hänga för att prata med dem. Hittills har vi inte haft några dispyter utan upplever en bra kontakt, berättar Isacsson.

Han är också bekymrad över att ungdomarna kan göra sig illa när de bränner bilar eftersom ”det är farliga saker”.

Forskare: ”Ett sätt att visa att man är frustrerad”
Kvällsposten har tagit in ett expertutlåtande för att få svar på varför ungdomar sysselsätter sig med att bränna bilar. Det är rättssociolog Ingela Kolfjord vid skattefinansierade Malmö universitet som av Facebook att döma också är engagerad för Feministiskt initiativ – hon menar att bilbränder beror på att ungdomarna mår dåligt.

– Bilbränder är ett sätt att visa att man är frustrerad, förtvivlad och förbannad, slår Kolfjord fast.


Ingela Kolfjord. Faksimil Facebook.

Hon berättar att lösningen för att stoppa bilbränder handlar om att ge ungdomarna pengar och ordna aktiviteter. Gratis kollektivtrafik tror hon också kan hjälpa.

– Många vuxna skulle nog inte vilja gå en hel sommar i sitt bostadsområde utan att kunna ta sig någonstans eller ha några pengar. Sommaren är lång och ungdomar behöver få saker att göra och känna sig viktiga i samhället, säger Kolfjord.

Hon menar att bilbrännarna är ungdomar som ”inte hittat sin plats i samhället, som känner att de inte accepteras”. Detta beror enligt Kolfjord i sin tur på ”att klimatet har hårdnat” i samhället och att ungdomarna därför blir sedda som vad på akademiskt språk benämns som ”de andra”.

Forskaren är även kritisk till polisens dialogmetod med ungdomar eftersom det kan kränka individer.

– Ibland är relationen väldigt bruten och då kan de nog snarare känna att de ständigt blir kontrollerade, menar Kolfjord.

LÄS ÄVEN: Här är bilbrännarna från Södertälje