lag JO
Inrikes

Polisens utredning av Fittja-gruppvåldtäkt JO-anmäls för allvarliga brister

Publicerad 12/20/2017
Annons

➤ Samhällsnytt har tidigare rapporterat om att det blev friande domar för det ungdomsgäng från ’utanförskapsområdet’ Fittja som stod åtalade för en gruppvåldtäkt mot en 30-årig kvinna med missbruksproblem. Nu anmäls polisens förundersökning till justitieombudsmannen, JO.

Anmälan görs med hänvisningen till att brottsutredningen uppvisat stora brister och att detta kan ha bidragit till att domstolen inte kunnat avkunna fällande domar. I domskälen anges att tingsrätten kunnat konstatera att kvinnan ”råkat ut för någonting”, men att det inte går att fastslå vad, var eller av vem. Domstolen riktar för detta skarp kritik mot polisens förundersökning.

LÄS MER: Åtalade för gruppvåldtäkt i Fittja frias

Kritiken handlar bland annat om brister i hur kvinnans vittnesmål dokumenterats och i rutinerna hur gärningsmännen identifierats. Dessutom kritiseras att det dröjde tio månader innan någon brottsplatsundersökning gjordes och misstänkta togs in på förhör.

Huruvida JO kommer att inleda en granskning av utredningen med anledning av anmälan är i skrivande stund oklart. Stefan Nyman, som är byråchef på myndigheten uppger att JO. kan ta ställning till detta först efter julhelgen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons