För några år sen var det armband, nu är det ett utskick av vykort som ska råda bot på brottsligheten. Utöver vykorten planeras även en annonskampanj i riks- och lokalpress samt digitala kanaler.

Mer specifikt är det de många bedrägerierna mot äldre som polisen denna gång riktar in sig på med en informationskampanj. Under nästa vecka kommer personer som är 70 år och äldre få hem vykortet med råd om hur man undviker att bli lurad.

LÄS ÄVEN: Här är gänget som blåste åldringar på besparingarna: ”De tog allt jag hade”

Under fjolåret ökade antalet anmälda telefonbedrägerier med 86 procent jämfört med 2021. Under perioden beräknas kriminella ha tjänat hisnande 619 miljoner kronor på att lura äldre.

– Vi behöver öka kunskapen hos de äldre och nå fler som riskerar att utsättas för brott. Genom vykorten når vi ut till 1,2 miljoner hushåll och hoppas att fler, som kanske inte tidigare fått information, ska ta del av våra råd om hur man undviker att bli lurad, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum.

LÄS ÄVEN: ID-kapningarna mot äldre – hör hur bedragaren på bruten svenska försöker lura sitt offer

Bedrägerierna ger brottsoffer där vissa blir av med sina livsbesparingar och pengarna används inte sällan till att finansiera kriminell verksamhet.