I samband med påskhelgens korankravaller sattes flera polisfordon i brand av de muslimer som tagit till gatorna i våldsamma protester mot den svenska demokratin. Förutom polisutrustning förstördes också flera polisers privata tillhörigheter som fanns i bilarna. Men de poliser som begärt ekonomisk ersättning för detta får nu blankt nej av myndighetens ledning.

Skandalscener utspelade sig under de upplopp som under påskhelgen i flera städer iscensattes av uppretade invandrade muslimer med stöd av gängkriminella som inte vill acceptera att man i Sverige får bränna en bok som man tycker illa om, i det aktuella fallet koraner. Polispatruller beordrades retirera och överge sina fordon som i flera fall stacks i brand av den muslimska mobben.

I flera av fordonen som förstördes fanns inte bara polisutrustning utan även polisers privata tillhörigheter. Efter ramadanupploppen har de drabbade polismännen ansökt om ekonomisk ersättning för den egendom man blev av med i samband med bilbränderna.

Avslag med hänvisning till teknikalitet

Men ett svarsbrev som läckts av en källa inom polisen till den moderate politikern Hanif Bali visar att myndigheten säger blankt nej till att ersätta sina poliser i yttre tjänst för deras förluster. Ett stort antal poliser skadades även fysiskt i de muslimska attackerna.

För att slippa betala hänvisar Polismyndigheten till en teknikalitet som de menar fritar dem från ansvar. I brevet skriver man att ersättningsanspråken avvisas därför att poliserna varit ”utkommenderade utanför ordinarie tjänsteställe”.

Poliser som kallats in till oroshärdarna från andra distrikt som förstärkning omfattas enligt polisledningen inte av rätten att få ersättning för förstörd privat egendom i samband med tjänsteutövandet.

LÄS ÄVEN: Polisen: Hundratals poliser kan ha skadats i korankravallerna