I förra veckan skrev S-topparna Annika Strandhäll och Karin Wanngård att de är besvärade över att vakna upp till en ny skjutning i Stockholm ”var och varannan dag”. De skyller gängens blodiga krig i huvudstaden på det borgerliga styrets oförmåga att komma med ny politik. För att gängkrigen ska upphöra krävs enligt S-topparna att man följer Malmös uppmärksammade dialogprojekt ’Sluta skjut’ där myndigheter bjuder in till pizzakvällar. Men enligt en Malmöpolis som Samnytt har varit i kontakt med beror inte det minskade antalet skjutningar på Sluta skjut.
– Det är långt ifrån bra, konstaterar poliskällan.

I slutet av oktober uppmärksammades det att Sverige haft över 270 bekräftade skjutningar och 40 döda i år. Samtidigt som skjutningarna och bombdåden avlöser varandra i hela landet har flera socialdemokratiska politiker gått ut i media för att hävda att lösningen är att tillämpa Sluta skjut. Ett projekt där bland annat polisen, åklagare och kommun bjuder in gängkriminella till informationsträffar med gratispizzor för att skapa kompisliknande relationer.

LÄS ÄVEN: Damberg om risken att bli skjuten: Sett till befolkningsmängden väldigt ovanligt

Justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) har vid upprepade tillfällen hyllat Sluta skjuta som en framgångsaga men även riktat skarp kritik mot Stockholmspolisen som har visat ointresse att tillämpa projektet.

– Det går faktiskt att vända på det här. Malmö är ett exempel där antalet skjutningar minskat med två tredjedelar på tre år. Förra året hade vi 80 avhopp från gängen, det högsta någonsin, sa Morgan Johansson om Sluta skjut i Malmö.

Skryter om antalet polisanställda

Annika Strandhäll (S), Karin Wanngård (S) och Carro Sinisalo (S) har författat en debattartikel hos Expressen under rubriken ”Alla undrar när M ska införa Sluta skjut”.

S-topparna kritiserar styret i Stockholms stad för att stå handfallna i den rådande brottsutvecklingen. Vidare skryter S-topparna att Stefan Löfvens regering har gjort ”historiska satsningar på fler polisanställda”. En uppgift som går att ifrågasätta. Polisen har visserligen aldrig haft så många anställda men det innefattar även civilanställda.

Räknar man antal poliser per 100 000 invånare blir bilden annorlunda eftersom antalet invånare även har ökat kraftigt. Polistätheten i Sverige är bland den lägsta i Europa och tittar man närmare på utvecklingen i polisregion Stockholm – har antalet poliser minskat med 135 personer på fem år. Detta samtidigt som befolkningen har växt med 160 000 personer, vilket Samnytt har rapporterat.

Fem avhopp 2019

Expressens ledarskribent Anna Dahlberg har tagit ut Malmö stads statistik rörande avhopp från kriminalitet och däribland genom projektet Sluta skjut. Det framgår att enbart fem personer lämnade kriminaliteten genom avhopparverksamhet år 2019. Det är däremot oklart huruvida dessa individers avhopp härstammade från Sluta skjut.

Morgan Johansson (S) skryt om 80 avhopp 2020 lyser med sin frånvaro. År 2020 har Malmö stad registrerat 75 ärenden och av dessa beviljades 32 insats, varav 20 från Sluta skjut. Hur många faktiska avhopp från kriminalitet är ännu oklart.

2019: 70 inkomna ärenden (dvs fått hotbildsbedömning), varav 15 GVI (Group Violence Intervention, det vill säga ”Sluta skjut”). Av dessa 70 ärenden beviljades 27 insats, varav 6 var GVI (”Sluta skjut”). Andel som bedöms vara lyckade avhopp: 20%

2020: 75 inkomna ärenden (dvs fått hotbildsbedömning), varav 39 var GVI (”Sluta skjut”). Av dessa ärenden beviljades 32 insats, varav 20 var GVI (”Sluta skjut”). Andel som bedöms vara lyckade avhopp: sammanställs i slutet av 2021

Stockholmspolisen vill inte införa Sluta skjut

Regionpolischef Mats Löfving har uttryckt sig kritisk till dialogprojektet Sluta skjut och beslutade i oktober att skippa det. Stockholmspolisen har på senare tid utsatts för kritik och påtryckning från både politiker och media för att man ännu inte tillämpat Sluta skjut.

Men enligt Löfving kan man inte jämföra Malmö med Stockholm eftersom huvudstaden har nära hälften av landets så kallade utsatta områden. Vidare lyfter Löfving i en intervju med SvD att Stockholm har lokala förhållanden som inte går att jämföra med Malmö.

– Man måste ha respekt för att staden består av flera stadsdelar, vi har 26 kommuner och Gotland. Det är svårt att göra det på exakt samma sätt. De lokala förhållandena är lite olika här, sa Löfving till SvD.

SvD:s reporter frågar Löfving varför Stockholm inte följer Malmö när det projektet rapporteras som en ”framgång”. Han framförde att projektets framgång inte är lättolkat men även att framgångarna beror på att den krypterade kommunikationstjänsten EncroChat knäcktes. Vidare lyfter polischefen att det redan existerar avhopparverksamhet i Stockholm.

– Ja, men har du läst utvärderingen av Sluta skjut? Det är inte så entydigt. För det första så har vi bra framgångar i allmänhet och dels med stöd av Encro-bevisning, svarar Löfving SvD-reportern.

Samnytt har tidigare uppmärksammat dialogprojektets pizzakvällar för att skapa kompisliknande relationer som ett stort misslyckande. I fjol rapporterade vi att hälften av deltagarna var misstänkta för nya grova brott. Men enligt ansvarig polischef i Malmö berodde det på att deltagarna i Sluta skjut ”inte förstått budskapet bara”.

LÄS ÄVEN: Polisens ”Sluta skjut” faller platt – hälften misstänkta för nya grova brott
LÄS ÄVEN: Dystert facit för polisens pizzakampanj ”Sluta skjut”: 15-tal deltagare i nya rättegångar
LÄS ÄVEN: Grovt kriminell fick gratis pizza av polisen – anhållen för nytt mord

Malmöpolis kritiserar S-utspelen: ”Långt ifrån bra”

Samtidigt som S-politiker tar åt sig äran för färre skjutningar i Malmö och lyfter Sluta skjut som verktyget till resultatet – berättar en Malmöpolis för Samnytt att det bubblar i stadens gängkriminella miljöer där nya personer tar över. Skjutningarna i Malmö har inte upphört och bara den senaste veckan har staden skakats av två nya.

Enligt poliskällan är inte verkligheten som S-politikerna målar upp den i media. Att Malmö har haft ett minskat antal skjutningar ska bero på att ledargestalter och andra tungt kriminella profiler i staden har häktats både i Sverige och utomlands som ett resultat efter att att den krypterade meddelandetjänsten EncroChat knäcktes.

Poliskällan slår även fast att det inte är något politiskt parti som ens bidragit till resultatet. I själva verket är det fransk polis.

– Jag skulle inte säga att Sluta skjut är den största bidragande faktorn att det skjuts mindre. Det är utan tvekan Encro som inte kommer från något parti utan från fransk polis som satt Malmös tio tyngst kriminella bakom bom. Det är anledningen tillsammans med Operation Rimfrost som fått det på en bättre väg. Sedan är det långt ifrån bra, berättar källan för Samnytt.

LÄS ÄVEN: Poliser talar ut om utvecklingen i Sverige: ”Det kommer bara bli värre”