Stockholms fotbollförbund protesterar efter en lång rad våldshandlingar i samband med fotbollsmatcher. I ett upprop med rubriken “Nu räcker det” uppmärksammar förbundet våld som riktas mot såväl spelare och ledare som domare i samband med matcher.
– Vad sjutton är det som händer? undrar förbundets ordförande Lars Ekholmer.

Det är eftermiddag lördagen den 26 augusti som det ska spelas fotboll på Västberga IP i Stockholm. Två division 7-lag i Stockholm möter varandra: Los Ché IF och Top FC.

Båda lagen utgörs i huvudsak av spelare med utländsk bakgrund. Top FC beskriver sig självt som “en grupp afghanska fotbollsspelare som bor i Sverige”.

Domare nedsparkad

Men matchen urartar i allt fulare tacklingar, och domaren Kent utdelar flera varningar mot Top FC:s spelare. Tre av dem får röda kort och utvisas. Matchen avbryts.

Det är då som en av de utvisade spelarna, en flerfaldigt brottsdömd man i 30-årsåldern, springer fram och ger domaren Kent en karatespark i bröstet.

Kent faller till marken och bryter handleden på två ställen och Top FC:s spelare flyr från platsen. Den misshandlade fotbollsdomaren får själv larma polis och ambulans.

– Den händelsen är polisanmäld, säger Lars Ekholmer, ordförande för Stockholms fotbollförbund (STFF), till Samnytt.

Top FC:s klubbordförande Khrosh Nori förnekar emellertid att något hände under matchen.

Inget unikt fall

Händelsen på Västberga IP är inte unik. Och Ekholmer berättar att det i sig inte är något nytt med våld inom fotbollen, men att det blivit grövre och värre på senare år.

– Det ökar igen efter sommaren, och varje måndag har vi ett gäng nya anmälningar. Antalet ärenden är en sak, men vi tycker att det blir grövre och på ett annat sätt. Det är det vi har börjat iaktta, förklarar han.

– Dels har språkbruk och kränkningar blivit vanligare, men sedan har det blivit fler vansinniga grejer. Det är därför vi blir oroliga. Vad sjutton är det som händer? frågar han sig.

Förbundsordföranden tror att en delförklaring är att fotbollen är en så pass stor idrott, att den speglar samhället i stort. Att många av dem som står för de allt grövre brotten även dyker upp på fotbollsplanen och tar med sig våldet dit.

“Nu räcker det”

STFF har exempel på ett flertal allvarliga incidenter enbart under augusti månad i år.

Vid ett tillfälle blir en domare jagad och hotad på parkeringen efter en match, och får sin bil omringad av spelare. Vid en annan är det en ledare för ett lag 14-åringar som hotar ledaren och spelarna i motståndarlaget. “När ni kommer till oss ska jag skjuta er allihop”, säger lagledaren.

Vid ett tredje tillfälle blir en ledare misshandlad av motståndarlagets spelare, och hamnar på sjukhus med hjärnskakning.

Mot bakgrund av de många incidenterna har förbundet tagit initiativ till uppropet “Nu räcker det”, syftandes till att stävja våldet i samband med fotbollsmatcher.

Svårt att göra något

Men det är svårt för STFF att göra något mer konkret än så. För det mesta är domarna ensamma ute på matcher, och förbundet har inte resurser för att ha mer personal på plats.

– Det spelas tusen matcher varje vecka, säger Lars Ekholmer.

– Vi kan inte vara på varenda match.

Han pratar om att försöka identifiera “riskmatcher”, men att det samtidigt är svårt eftersom våldsbenägna spelare kan byta till andra lag. Dessutom växer problemet och går ned i åldrarna.

– Förr var det seniorer och ibland på juniorsidan, med 16-17-åringar där det är mycket testosteron i systemet. Men nu är det ända ner till 13-åringar, säger Ekholmer.

Blev värre efter påpekande

Lars Ekholmer säger att det STFF främst kan göra är att belysa problemet, och sedan hoppas på att de olika föreningarna tar problematiken på allvar.

– Vi hade en barn- och ungdomskonferens förra helgen med ett 70-tal ungdomsföreningar. Då pratade vi mycket om det här, och hade ett pass om hela den här problematiken. Sedan blev det ändå värre direkt helgen efter, säger han.

– Vi måste få med oss våra föreningar. De måste hjälpa till. Det är ju där det händer. Hela fotbollsrörelsen måste hjälpa till med det här. För det här gagnar ingen.