Efter de kaotiska scenerna som uspelade sig i Göteborg i samband med vänsterdemonstrationerna i sympati med den ras-centrerade organisationen Black Lives Matter i USA vittnar poliser i flera anmälningar om hur de attackerades av ligister. Bland annat har de fått gatstenar och även urin kastat mot sig.

Det var den sjunde juni som tusentals vänsterdemonstranter, mitt i rådande pandemi som skördat tusentals liv i landet, tog sig till Heden i centrala Göteborg för att demonstrera för den amerikanske brottslingen och drogmissbrukaren George Floyd som avled i samband med ett hårdhänt polisingripande i Minneapolis.

LÄS ÄVEN: Polisen kampanjar för Black Lives Matter: ”Fel rubriker i tidningarna”

Då aktivisterna inte respekterade rådande smittskyddsbegränsningar för folksamlingar tvingades polisen förklara demonstrationen olaglig och upplösa den. Det var något som den stora massan inte kunde acceptera och våldsamma upplopp bröt ut. I samband med händelserna började mängder med videoklipp att cirkulera i sociala medier som visade stenkastning, skadegörelse och misshandel.

Polistaktiken: ”Tålamod av guld”

Teodor Smedius är kommenderingschef i polisregion Väst och han berättade inför demonstrationsdagen att poliserna på fältet skulle arbeta med dialogtaktik och ha ett mycket tillmötesgående förhållningssätt mot vänsteraktivisterna. Att använda våld och tvångsmedel för att upplösa demonstrationen såg han som en ”absolut sista åtgärd”.

– Vi tänker konfliktreducerande och proportionalitet. Det är vi tränade för. Jag vill att våra poliser som jobbar i kommenderingen ska ha ett tålamod av guld den här dagen, även om de kanske kommer att få ta emot tråkiga kommentarer från demonstranter som vill likställa svensk polis med amerikansk. Jag vill att vi ska visa att vi står på demonstranternas sida så länge de följer de lagar vi har att värna, sade Smedius.

Kastade urin – förstärkning uteblev

Förra veckan uppmärksammade lokaltidningen GöteborgDirekt flera anmälningar som poliser på plats har gjort efter händelserna. En anmälan gäller poliser som rörde sig helt utan kravallutrustning på platsen i enlighet med Smedius ickekonfrontativa plan och utsattes för stenkastning och även andra föremål.

Det framgår att de två poliskollegorna och en fotograf attackerades med urin och tvingades fly från platsen. När de sökt skydd i polisfordonet utsattes de för en massiv attack med stenar. ”Vi gick direkt ut med att vi var i underläge och väntade på förstärkning som aldrig kom”, skriver polisen i sin anmälan.

Känner sig svikna av polisledningen

Polisen ifrågasätter även upplägget att inte utrusta personalen på fältet med kravallutrustning såsom hjälm för att kunna möta situationen när det hettade till.Ytterligare två andra poliser har anmält hur de attackerades med gatstenar och flaskor.

LÄS ÄVEN: Polischef inför dagens Black Lives Matter-manifestation i Göteborg: ”Vi står på demonstranternas sida”

authorimage