En kvinnlig polisanställd och tvåbarnsmamma i Frankrikes huvudstad Paris attackerades på fredagen av en man. Han högg henne i halsen med kniv samtidigt som han skrek det muslimska stridsropet ”Allahu akbar”. Kvinnan avled av skadorna.

Frankrike har de senaste åren drabbats av en lång rad muslimska terrordåd, massmorden på satirtidningen Charlie Hebdos redaktionsmedlemmar 2015, halshuggningen av läraren Samuel Paty förra året, för att nämna några. På fredagen var det dags igen.

Det var vid 14:30-tiden som den muslimske mannen gick till attack när den 49-åriga polisanställda kvinnan, Stephanie M, återvände till sin tjänst efter en lunchrast i stadsdelen Rambouillet. Hon hann inte reagera eller värja sig förrän hon fick halsen avskuren.

Polisen i Paris förlorade en kollega de haft sedan 1993 och två barn miste sin mamma när kvinnan avled av de skador hon åsamkats. Händelsen rubriceras som ett terrordåd.

Gärningsmannen namnges inte men beskrivs som en 36-årig migrant som anlände till Frankrike 2009 från Tunisien och tilldelades permanent uppehållstillstånd 2019. Han uppges inte ha funnits på den franska säkerhetspolisens radar sedan tidigare.

President Emmanuel Macron kommenterade händelsen på fredagseftermiddagen och sade bland annat att ”i kampen mot den islamistiska terrorismen viker vi inte en tum”. Flera franska ministrar har också uttalat sig och kallat dådet för ”en feg och barbarisk handling”.

Även Marine Le Pen, partiledare för Frankrikevänliga och massinvandringskritiska Nationell samling, har i en kommentar till media uttryckt sin avsky för terrordådet och de bakomliggande islamistiska motiven.