bil-kulhål-83663
Inrikes

Polisman sköt mot fordon vid påkörningsförsök – utreds nu för tjänstefel

Publicerad 5/31/2018
Annons

I tisdags rapporterade Samhällsnytt om att en polisman blivit utsatt för ett mordförsök genom påkörning i samband med en fordonskontroll i ’utanförskapsområdet’ Hovsjö i Södertälje. Nu utreds den polisman för tjänstefel som i samband med händelsen avlossade sitt tjänstevapen.

Tre skott uppges ha avlossats i försök att få stopp på den kriminella bilföraren, som dock lyckades smita från platsen och sedan inte har kunnat lokaliseras. Det är oklart om polisen har identifierat föraren och om det i så fall är en person som är känd av polisen sedan tidigare.

LÄS MER: Misstänkt mordförsök i ‘utsatt område’ i Södertälje – man försökte köra på polis

Fordonet ska dock ha påträffats men uppgift saknas om huruvida det är ägaren till bilen som eftersöks eller om fordonet var stulet. Polis och åklagare är också förtegna om den utredning om tjänstefel som riktas mot en av de ingripande poliserna.

Man vill inte svara på om det är polismannen som blev utsatt för påkörningsförsöket eller någon av de andra närvarande poliserna som sköt och som nu misstänks för tjänstefel. Inte heller preciseras på vilket sätt polismannen ska ha brutit mot reglementet om användning av tjänstevapen.

SVT:s reporter, som skriver om tjänstefelsutredningen, ifrågasätter även polisens agerande att ställa sig i vägen för ett fordon för att hindra det att köra från platsen och implicit om händelsen bör betraktas som mordförsök eller som polismannens eget fel. Ansvarig åklagare i målet tycker att det är en ”svår fråga” att besvara.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons