Den uppmärksammade attacken i USA utfördes av Noah Green, en 25-åring från Virginia. Han körde in i två poliser vid lunchtid i fredags vid en checkpunkt nära USA:s kongress. Han gick sedan ut ur bilen och rusade mot poliser med en kniv i handen innan minst en av dem sköt honom. En av de påkörda poliserna dog av skadorna. Även den andre fick föras till sjukhus. Hans tillstånd uppges vara stabilt.

Enligt Fox News ska Green ha varit en ensam gärningsman men samtidigt varit en följare av ”nation of islam” på Facebook och kan nyligen ha förlorat jobbet. Facebook ska ha tagit bort hans profil med hänvisning till deras policy om ”farliga individer och organisationer”. Fox News lyckades dock spara ned information där det syns foton och videos från Nation of Islam-samlingar och i hans beskrivning på skrev han att han var en följare av Louis Farrakhan, ledaren av det radikala ”Nation of islam”.

I ett inlägg från den 17 mars beklagade sig Green om att vara arbetslös och att det var hårda tider i pandemin men sa att hans religiösa tro var det som fick honom att stå ut.

– Min tro är en av de få saker som gjort att jag kunnat klara mig igenom dessa tuffa tider och min tro är centrerad omkring den ärade Louis Farrakhan som Jesus, Messias, den slutliga heliga påminnelsen bland oss, skrev han. Jag anser honom vara min spirituella fader.

Green var inte känd av polisen sen tidigare och attacken ska inte ha att göra med terrorism. Han dog av sina skottskador på väg till sjukhuset.

Nation of islam

Nation of islam är en radikal organisation, grundad år 1930, som fokuserar på afro-amerikaner. Den säger sig tillhöra islam men skiljer sig markant från traditionell islam. Bland annat anser de inte Muhammed vara det främsta eller sista sändebudet från Gud utan istället att organisationens första två ledare Fard Muhammad och Elijah Muhammad är viktigast.

De menar även att Allah kommer att anlända till Jorden i ett rymdskepp, ”Mother plane” eller ”Moderskeppet” för att utplåna ”den vita rasen” och etablera ett svart Utopia.

Louis Farrakhan tog över som ledare för organisationen 1977 och har gjort sig känd för flera anti-vita och anti-judiska uttalanden.