Samhällsnytt kunde som första media visa hur en poliskvinna övergav myndighetens order att upplösa en olaglig ras-centrerad demonstration i Stockholm mitt under rådande pandemi. Poliskvinnan som istället engagerade sig i att delta i protesterna genom att knäböja, hålla upp skylt med texten ”vit tystnad är våld” och även skandera med vänsteraktivister utreds nu för tjänstefel. Samhällsnytt har sökt polisen som under hela dagen har duckat våra frågor.

Det var på onsdagskvällen som den uniformerade kvinnan syntes intill en radiobil på Karlbergsvägen omringad av demonstranter. Kvinnans deltagande i protesterna har väckt starka kritiska reaktioner bland allmänheten och även hos flera politiker som understryker att polisen ska vara opolitisk och opartisk.

LÄS ÄVEN: Kvinnlig polis knäböjer inför ”Black Lives Matter”: ”Vit tystnad är våld”

Skanderade och skakade armen

Vid sidan om den uppmärksammade knäböjningen och skylten har kvinnan även deltagit i att skandera ramsor med vänsteraktivisterna.

Duckar Samhällsnytts frågor

På torsdagsmorgonen kontaktade Samhällsnytt polisens pressavdelning över telefon men fick då beskedet att de behövde dagen på sig för att svara på våra frågor.

Vi ville bland annat veta hur Polismyndigheten ser på händelsen och huruvida kvinnan kommer att tillåtas fortsätta arbeta vid Black Lives Matter-demonstrationer framöver. Vidare vill vi även veta vilka åtgärder, om några, som kommer att vidtas mot kvinnan och hur myndigheten ska förhindra att uppförandet inte utvecklas till en trend inom polisen vid fler protester.

Men trots att polisen utlovat att vi ska få svar på frågor meddelar man sedan att man bryter det löftet och att det inte blir några svar.

En eller flera anmälningar har inkommit till Särskilda utredningsar (SU) gällande polisens agerande vid gårdagens demonstrationer. I det ingår även hela situationen kring händelsen på Karlbergsvägen.

Åklagare kommer bedöma händelserna och därför kan inte polisen kommentera dessa i nuläget.

Polisen: ”Vi står för mänskliga rättigheter”

Samtidigt publicerar Norrmalmspolisen ett inlägg på Instagram där man kommenterar knäböjningen vid den olagliga demonstrationen med att myndigheten ”står bakom mänskliga rättigheter och allas lika värde”. Inlägget avslutas med att polisen även ska ”uppträda opartiskt” men man svarar inte konkret på om den kritiserade poliskvinnans agerande ryms inom ett sådant uppträdande.

Många reaktioner har också inkommit om polisen verkligen ska knäböja inför våldsamma demonstranter. Rent generellt står vi bakom mänskliga rättigheter och allas lika värde, samtidigt ska vi också uppträda opartiskt vid allmänna sammankomster.

Ta hand om varandra. /Norrmalmspolisen

View this post on Instagram

GÅRDAGENS DEMONSTRATION Det har kommit många reaktioner kring demonstrationerna igår. Utan att kommentera enskilda fall är det följande som gäller. Vi kan inte neka folk tillstånd att uttrycka sin grundlagsskyddade rättighet för att vi tror att de inte kommer att kunna hålla restriktionerna på 50 personer, det är ett individuellt ansvar för de som deltar. I det här fallet överskreds begränsningen med råge, då är vi skyldiga att ingripa mot och upplösa sammankomsten. Att upplösa en sammankomst kan ske på flera sätt. Taktiken är att i första hand använda sig av kommunikation och dialog för att minska risken för konflikter. Om riskfyllda situationer uppstår, till exempel vid upplopp, kan polisen däremot ingripa med våld. Många reaktioner har också inkommit om polisen verkligen ska knäböja inför våldsamma demonstranter. Rent generellt står vi bakom mänskliga rättigheter och allas lika värde, samtidigt ska vi också uppträda opartiskt vid allmänna sammankomster. Ta hand om varandra. /Norrmalmspolisen #polisen #norrmalmspolisen #polisennorrmalm #stockhom #sthlm

A post shared by Lokalpolisområde Norrmalm (@polisen.norrmalm) on

Inrikesministern tycker det var ”klokt” att poliskvinnan knäböjde

På onsdagskvällen kunde Samhällsnytt även visa hur vänsterskribenten Patrik Oksanen tweetade om hur ”klokt” det var att poliskvinnan knäböjde. Det var något som inrikesminister Mikael Damberg (S) ansåg borde lyftas upp genom en retweet.

LÄS ÄVEN: Polisen bjöd ’utsatt område’ på jippo med hoppborg – möts av stenkastning och bilbränder

authorimage