Brasiliens förre president Jair Bolsonaro och flera av hans tidigare ministrar och rådgivare i regeringen blev på torsdagen föremål för en federal polisräd. Förevändningen var att leta bevis för ett påstått försök från Bolsonaro att åsidosätta valresultatet 2022 med en statskupp. Kritiker ser likheter med hur krafter i USA gör allt för att neutralisera Donald Trump.

Den federala brasilianska polisen uppges ha genomfört hela 33 husransakningar och arresterat fyra personer. Ytterligare 15 personer ska ha beordrats lämna in sina pass. förbjudits att lämna landet och även tillsagts att inte ha någon kontakt med någon annan av de personer som utreds.

Även Bolsonaro har uppmanats lämna in sitt pass inom 24 timmar. Det uppger en talesperson för ex-presidenten.

Razzian inkluderade även Brasiliens tidigare försvarsminister, tidigare chef för underrättelsetjänsten, tidigare justitieminister och tidigare militärchef över flottan samt Bolsonaros vicepresidentkandidat och partiets ledare.

Misstänkts för försök till statskupp

Polisen uppgav att razziorna utgör en del i flera breda förundersökningar av den tidigare presidenten och hans allierade. Misstankarna innefattar bland annat försök till statskupp, attacker på Brasiliens valsystem; attacker mot Covid-19-vaccin, förfalskning av vaccinationsregister och stöld av skattemedel.

Under valrörelsen 2022 sådde Bolsonaro tvivel kring valsystemets säkerhet och antydde att en förlust för honom skulle indikera att valfusk förekommit.

När förlusten sedan kom vill Bolsonaro inte erkänna sig besegrad av sin motkandidat Luiz Inácio Lula da Silva och hans anhängare iscensatte omfattande protester som kulminerade i oroligheter i konkressen, högsta domstolen och presidenthögkvarteret.

Förbjuden ställa upp i val fram till 2030

Oppositionen har redan lyckats få Bolsonaro bannlyst från att ställa upp i val fram till 2030. Detta med hänvisning till att man anser att han försökt undergräva förtroendet för Brasiliens valsystem.

Men torsdagens polisinsatser indikerar att man vil undanröja Bolsonaro mer permanent. Detta med påståenden om att han och hans allierade ska ha iscensatt ett mer koordinerat försök att hålla sig kvar vid makten trots valförlusten.

”Offer för politisk förföljelse”

Bolsonaro själv kommenterade torsdagens händelser med att han är ett oskyldigt offer för en politiskt motiverad operation.

– Jag lämnade regeringen för över ett år sedan och jag utsätts fortfarande för en oupphörlig förföljelse, sade Bolsonaro i ett uttalande till media. Han uppmanade alla granskande aktörer att i stället rikta sin uppmärksamhet mot den president som idag styr landet.

Många ser likheter mellan händelserna i Brasilien och det som sker i USA för att stoppa Donald Trump från att komma tillbaka till makten.