korankravaller-ramadanupplopp-734663

Faksimil Youtube

Inrikes

Polisutredning av korankravallerna växer – 130 våldsverkare identifierade

Publicerad 5/5/2022
Annons

Facit efter påskhelgens muslimska korankravaller blev uppemot 200 skadade poliser och ett 20-tal vandaliserade, uppeldade eller stulna polisfordon. Händelserna har också resulterat i en mycket omfattande polisutredning som fortsätter att svälla.

Efter genomgång av övervakningskameror, polisernas kroppskameror och mobilfilmer från allmänheten har nu 130 av de muslimska och/eller gängkriminella våldsverkare som deltog i ramadanupploppen identifierats. Av dessa har emellertid endast 10 frihetsberövats. Detta trots att polisen har konkreta brottsrubriceringar för ytterligare 77 av de identifierade upploppsmakarna.

På sin webbplats skriver polisen att de brott som de misstänkta gärningspersonerna kommer att ställas inför rätta för bland annat innefattar försök till dråp, grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt våldsamt upplopp.

Åklagare som deltagit i utredningsarbetet har rapporterat att man fått ändra uppfattning när det gäller vilka grupper som står för våldet. Tidigare trodde man på myndigheten att det bara var en begränsad klick fanatiska muslimer och gängkriminella med stort våldskapital som passerade den här gränsen gentemot polisen, men filmerna visar att även kvinnor och barn deltog med stor iver i bland annat den livshotande stenkastningen.

Kommer att svälla ytterligare

Polisen klargör att utredningen kommer att fortsätta svälla, från dagens 130 till sannolikt uppemot i varje fall 300 misstänkta personer. Ändå utgör dessa endast en bråkdel av alla som deltog i korankravallerna. Men det är det antal man tror att det kan vara framkomligt att lagföra. ̶

– Vi har ett gott utredningsläge och arbetet kommer att fortgå. Vår uppskattning är att det är ytterligare cirka 200-300 personer som vi, med stor sannolikhet kommer kunna identifiera och lagföra, säger nationell kommenderingschef Jonas Hysing.

Utöver det filmmaterial som utredarna samlat in från övervakningskameror och polisens egna kroppskameror har privatpersoner skickat in fler än 2 000 filmer och bilder. Allmänhetens bidrag har bidragit till att flera nya personer har kunnat identifieras, samtidigt som det omfattande materialet kräver stora resurser att gå igenom

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons