fredrik andersson med

Faksimil Twitter

Inrikes

Politiker död efter ingripande i gängskjutning på gym

Publicerad 3/31/2022
Annons

Den man som för några dagar sen sköts ihjäl på ett gym i centrala Stockholm var inte målet utan gick emellan. Nu framkommer det att han var en aktiv politiker.

Det var vid 12-tiden i måndags som skottlossning bröt ut på Delta gym i Vasastan i centrala Stockholm. En man kopplad till mc-gänget Bandidos ska ha varit den egentliga måltavlan men i stället blev det Fredrik Andersson som sköts med flera skott och sedermera avled av skadorna.

Enligt vittnesuppgifter försökte Andersson ingripa och sköts då i huvudet.

LÄS ÄVEN: Motionär skjuten i huvudet på gym – ingrep vid gängskjutning

Nu visar det sig att offret Fredrik Andersson var ordförande i Medborgerlig Samling Solna.

”Vi har förlorat en make, en familjefar och en oerhört modig vän”, skriver partiet i ett uttalande signerat partiledare Ilan Sadé.

Orsaken till Fredriks politiska engagemang var att han som krogvakt och samhällsengagerad såg den negativa utvecklingen från första parkett. Han såg att våra nuvarande politiker var oförmögna att hejda utvecklingen och i praktiken var ansvariga för vartåt det barkade. Det var hans huvudfråga.

”Fel värdegrund” stod det med en rejäl skopa ironi på en T-tröja som Fredrik ofta hade på sig. Nej Fredrik, din värdegrund var det sannerligen inget fel på. Felet återfinns i den tid och den samhällsutveckling som inte värdegrunden ville förlika sig med.

I ett Facebookinlägg skriver vännen Rasmus Dahlstedt om Anderssons frånfälle.

Din slogan hade kunnat vara ”Träning och trygghet”. I tre decennier arbetade du parallellt som personlig tränare och vakt, framför allt i dörren på olika Stockholmskrogar. Du arrangerade självförsvarsutbildningar och nattvandrade. På 1990-talet var du del av den svenska fredsbevarande styrkan i Bosnien. I egenskap av skolad jurist hade du kloka tankar om nödvärn. Jag fick ta del av ett utkast till en artikel i ämnet.

Vi talade ofta om det förråade våldet som på senare tid blivit en del av vardagen. I takt med att ondskan kom närmare blev de galghumoristiska inslagen i diskussionen fler. Illusionslöst kunde vi konstatera att en knivskärning numera inom kort avlöses av en annan, att en skjutning strax följs av ännu en, att ett mord glöms för att ett nytt begås. I bästa fall blir det en notis i tidningen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons