Enligt en italiensk virolog gjorde försök att inte verka ”rasistiska” i det inledande skeendet av virusets utbrott i landet att man inte agerade med adekvata åtgärder.

Dr. Giorgio Palù, professor i virologi och mikrobiologi vid universitetet i Padua, säger att beslut om reserestriktioner och gränskontroller togs för sent på grund av politisk korrekt rädsla.

– Det fanns ett förslag om att isolera människor som kom från epicentret, från Kina. Sen sågs det som rasistiskt, men det var människor som kom från utbrottet.

Försöken att minimera potentiell ”rasism” och ”stigmatisering” som svar på coronaviruset var ett initiativ från Världshälsoorganisationen, WHO, vilken sedan antogs av den italienska vänsterregeringen.

I februari gick borgmästaren i Florens ett steg längre och lanserade en kampanj där man uppmanade italienare att krama en kines på gatan för att ”stoppa hatet”.

Nu är Italien är ett av de hårdast drabbade länderna med nästan 3 500 dödsfall, överbelagda sjukhus som har liknats vid krigszoner och hela landet under karantän.