bafta
Utrikes

Politisk korrekthet tar över BAFTA-priserna

Publicerad 9/25/2020
Annons

Nyligen meddelade Amerikanska filmakademin som står bakom Oscarsgalan att man inför ”mångfaldskrav” för att överhuvudtaget kunna nomineras till priset årets bästa film. Nu följer den brittiska motsvarigheten efter.

Till 2025 års upplaga av Oscarsgalan kommer man kräva att endast filmer där huvudrollen eller en viktig biroll spelas av en skådespelare från en underrepresenterad etnisk minoritetsgrupp kan nomineras till årets bästa film. Alternativt måste 30 procent av alla skådespelare i de mindre rollerna vara kvinnor, etniska minoriteter, hbtq-personer eller individer med funktionsnedsättning. Ett tredje sätt att uppnå kravet är att berättelsen i sig handlar om dessa.

LÄS ÄVEN: Nya regler för Oscarsgalan – bara filmer som uppnår mångfaldskrav kan vinna

Nu följer British Academy of Film and Television Arts, BAFTA, efter för att bli mer ”inkluderande”. Totalt kommer man att genomföra 120 stycken förändringar.

Obligatorisk kurs

Bland åtgärderna finns att tusen nya medlemmar från ”underrepresenterade grupper” kommer att bjudas in. Nuvarande medlemmar ska också frågas ut om representation och hur de själva identifierar sig. För att få fortsätta rösta om priserna måste de bland annat gå med på en påtvingad kurs i ”träning för medvetet röstande”.

En annan åtgärd blir att hälften av de 20 namnen som nomineras till regipriser ska vara kvinnor.

– Vi måste vara en spegling av samhället, inte filmindustrin. Det är viktigt, för industrin är inte tillräckligt bra (på representation) just nu, säger Baftas ordförande Krishnendu Majumdar, som tillträdde i juni, till The Guardian.

Samtidigt säger han sig förstå oron över att BAFTA blivit för politisk och lovar att man inte kommer liera sig med grupper som Black Lives Matter.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons