➤ För några dagar sedan, i Como i Italien, tog sig en grupp högerextremiste r som kallar sig ”Veneto Fronte Skinhead” (Vfs) in i ett rum där ett möte pågick anordnat av ”Como Senza Frontiere” (Como utan gränser), ett nätverk som kopplar samman ett stort antal olika migrationsförespråkande organisationer.

Skinnhuvudenas talesperson läste upp ett meddelande som sa stopp för invasionen, stopp för migranterna och stopp för de människor som lierar sig med dem: ”Till alla er, söner och döttrar i ett land som ni inte längre älskar, vi är här för att påminna er om att ert eget folk måste älskas och inte utplånas. Låt oss stoppa invasionen”.

Mötesdeltagarna reagerade inte på provokationen, utan lyssnade bara på Vfs’ tillkännagivande. ”Blitz”-attacken varade bara i några minuter och innan skinnhuvudena lämnade lokalen avrundade deras talesperson med att säga: ”Nu kan ni fortsätta diskutera hur ni ska förstöra ert land”.

Här finns ett videoklipp som visar vad som hände:

Myndigheterna i Como har startat en utredning om våldsbrott i anslutning till Vfs-medlemmarnas intrång.

”Vår aktion var fredlig: vi gick bara in i rummet där ett allmänt möte pågick, vi läste vårt tillkännagivande och sen gick vi därifrån. Det förekom inget våld, ingen vandalism. Vi uttryckte bara fritt vår åsikt, en rättighet jag har lärt mig garanteras av den italienska konstitutionen och utgör grunden för demokrati”, klargjorde Vfs ordförande.

Det kom omedelbara reaktioner på nationell nivå på händelsen från vänsterorienterade politiska rörelser och även från flera frivillighetsorganisationer som arbetar med migranter.

Ordföranden för en judisk paraplyorganisation fördömde också aktionen med eftertryck och sa: ”nynazistiska rörelser är på frammarsch. De försöker göra sig synliga och få sympatier från allmänheten genom att skrämma personer på motståndarsidan till att stoppa deras aktiviteter. Det är ett extremt allvarligt faktum som orsakar skräck och indignation. Myndigheterna måste stoppa dem på snabbast och mest effektiva sätt”.

I lördags förmiddag genomfördes också en stor demonstration organiserad av Partito Democratico (PD) mot rasism and fascism.

De kom även kritik från högerhåll. Giorgia Meloni, ledare för Fratelli D’Italia, kallade skinnhuvudenas aktion för ”oacceptabel skrämsel, men helt utan våld” och Matteo Salvini, ledare för Lega Nord sa: ”De gjorde ett misstag. Man kan inte tränga sig in hos någon utan tillåtelse. Det är inte så vi löser problemet med invandringen som hittills har hanterats med fel politik”.

Även om aktionen har fördömts av samtliga, så undrar en del högerorienterade politiker om 13 personers upplästa åsikter verkligen ska betraktas som farligare än riktiga bomber.

Vänstern demonstrerade på torget i Como i lördags förmiddag mot ett flygblad som lästes upp utan att någon hotades eller attackerades, men högern undrar varför vänstern inte demonstrerade i januari i Florence mot anarkisternas bomb som ledde till att en bombdesarmeringsexpert stympades.

Man undrar varför de inte demonstrerade mot en annan anarkistbomb som påträffades utanför en polisstation i Rom för ett antal dagar sedan. Man drar slutsatsen att den italienska vänstern tycker det är mer farligt att läsa upp ett tillkännagivande än att stympa en människa.

Källor: www.ilgiornale.it, www.larepubblica.it, www.affaritaliani.it