Memorandum indikerar att Trumps rådgivare Carter Page övervakades olagligt.

Politiska motiv bakom FBI:s elektroniska övervakning av Trumps rådgivare

38 Shares

Under fredagen släpptes ett kort och tidigare hemligstämplat memorandum skrivet av det amerikanska Representanthusets underrättelsetjänstkommitté. Dokumentet indikerar att en av Donald Trumps närmaste rådgivare avlyssnades under presidentvalskampanjen med vad som förefaller vara en bakomliggande politisk agenda inom FBI i samband med Ryssland-utredningen.

Under hösten 2016 ansökte och fick det amerikanska Justitiedepartementet under Barack Obama samt FBI domstolstillstånd att elektroniskt övervaka Carter Page, då nära rådgivare till Donald Trump. Det framkommer nu att övervakningen sannolikt var politiskt driven och dessutom troligen godkändes på falska grunder. Memorandumet som nu släppts ifrågasätter legaliteten och legitimiteten bakom Justitiedepartementets och FBI:s agerande kring övervakningen och grunden för detta.

I januari 2017 publicerade den före detta brittiska MI-6-spionen Christopher Steele en rapport som försökte koppla Donald Trump till Ryssland i samband med presidentvalet. Rapporten betalades av Hillary Clintons valkampanj och det Demokratiska partiet. Dock visade det sig snabbt att mycket av informationen var påhittad eller inte kunde bekräftas.

Det framkom även att Steele avskydde Trump och desperat försökte se till att Hillary Clinton vann presidentvalet. Rapporten ingick i Steeles försök att ogiltigförklara presidentvalet så att Trump aldrig skulle tillsättas.

Steeles rapport användes emellertid, trots att den till stor del var påhittad, som grund för Obamas Justitiedepartement och FBI att ansöka om och slutligen beviljas domstolstillstånd att få övervaka Carter Page elektroniskt, vilket inkluderade Pages telefonsamtal och annan kommunikation med Donald Trump.

Utöver den falska rapporten användes även Trump-fientliga medierapporter i syfte att ge Steels rapport ett sken av trovärdighet, vilket i sin tur hade som syfte att övertyga FISC-domstolen att bevilja övervakning av Carter Page.

Att författaren till rapporten, Christopher Steele, avskydde Donald Trump och ville se Hillary Clinton som president mörkades av Justitiedepartementet och FBI när de ansökte om övervakningstillståndet hos domstolen.

Det tidigare hemligstämplade memorandum som nu släppts av Representanthuset med stöd av Donald Trump visar att den elektroniska övervakningen av Carter Page högst sannolikt var olaglig eftersom den baserades på en nu bevisat falsk rapport och partiska medierapporter där det Demokratiska partiet och Hillary Clinton stod för finansieringen.

Övervakningen ser ut att ha varit politiskt motiverad och kopplad till den sk. ”Deep State” där anhängare till det Demokratiska partiet och Hillary Clinton inom FBI och Justitiedepartementet använde falsk och partisk information för att kunna övervaka Donald Trump under presidentvalskampanjen.

38 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.