Det blev ett rungande nej till att ödelägga det natursköna rekreaktionsområdet Ripfjället när invånarna i Malung-Sälen gick till valurnorna i en folkomröstning. Men den demokratiska glädjen blev kortvarig. Nu meddelar den styrande trojkan bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet att man inte kommer att respektera folkviljan – området ska skövlas för att ge plats åt en vindkraftspark.

– I en sådan här stor fråga är det demokratin som ska vinna, säger Marita Eriksson, ordförande Landsbygdspartiet Oberoende, i en kommentar till SVT, upprörd över den brist på respekt för folkviljan som de styrande nu uppvisar.

Övriga partier som sagt nej till naturskövlingen är Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Styrande Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet meddelar dock att man inte kommer att efterrätta sig folkomröstningsbeslutet utan kommer att rösta ja när frågan går till beslut i fullmäktige i slutet av december.

En liten möjlighet finns fortfarande att beslutet inte går igenom. Detta efter att de lokala ledningarna för C och L sagt att man inte kommer att ta fram partipiskan utan låta sina respektive ledamöter rösta efter överygelse.

LÄS MER: Nej till naturödeläggande vindkraftspark om folket får bestämma

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om folkomröstningen som med bred marginal gick nej-sidans väg. Inför omröstningen hade man i en folkkampanj påvisat att politikerna på ja-sidan farit med osanning och fört invåndarna bakom ljuset om att vindkraftsparken skulle innebära stora skatteintäkter för kommunen och göra regionen självförsörjande på el.

Det är inte heller svenska entreprenörer som ska anlitas för att bygga vindkraftparken utan ett tyskt företag. I första omgången handlar det om 30 stycken 250 meter höga torn med propellrar och väsnande generatorer som ska slås upp i ett område som skattas högt av många av de boende men som nu till stora delar kommer att jämnas med marken. Här står gamla historiska fädbodar och det finns gott om vilt.