I snart en vecka har en skrotbil stått på parkeringen utanför Patrik ”Putte” Johanssons företag i Kalmar. Registreringsskyltarna är bortplockade, alla fönster sönderslagna och inuti ligger bara gamla matrester. Han har varit i kontakt med både polisen och kronofogden för att få bort bilen men har fått nej. Lagen tillåter det inte.
– Både kronofogden och polisen har varit tydliga med att vi varken får gå in i bilen eller röra den,säger Putte till SVT.
Så länge bilens ägare inte är identifierad får han inte flytta den. Om han försöker gör han sig skylding till egenmäktigt förfarande. Lagen om fordonsflytt ger heller inte utrymme för någon myndighet att flytta bilen, så länge den står på privat mark. Putte beskriver det som ett byråkratiskt moment 22.
Lagen säger att: “ett fordon får flyttas om det varit parkerat på annans mark under minst sju dygn i följd efter det att markägaren underrättat fordonets ägare om att det inte får vara parkerat på platsen”. I och med att Putte inte vet vem ägaren är kan han heller inte meddela att bilen inte är välkommen. I fall som dessa kräver lagen att markägaren söker efter ägaren under minst en månad innan fordonet får flyttas.
LÄS ÄVEN: ELBILSCHOCKEN: Litet hål i kaross kostar 350 000 kronor att reparera
Skrotbilar kan bli stående på privat mark under lång tid
Bilen har stått på Puttes privata mark sedan i måndags och av allt att döma lär den bli kvar ett bra tag framöver. Under natten till tisdag slogs rutorna sönder och registreringsskyltarna försvann. Putte hade dock sett dagen innan att bilen var registrerad i Polen.
I och med att registreringsskyltarna saknas blir det naturligtvis ännu svårare att identifiera ägaren.
– Bilen måste ha stått i sju dygn innan markägaren kan kontakta Kronofogdemyndigheten eller kommunen, och aktivt försöka få tag på fordonsägaren så att bilen flyttar på sig. Sen när kommunen och fogden får det på sitt bord kan man inte flytta fordonet förrän efter 30 dagar efter markägaren försökte få tag på fordonsägaren, säger Anders Stridarv, trafiktekniker på Samhällstrafiksbyggnadskontoret i Kalmar kommun.
Stridarv beskriver situationen som ett växande problem och efterfrågar lagändringar. Putte, som nyligen hyrt ut en del av sina lokaler till ungdomsverksamhet, där det bedrivs dans och idrott, vill ha bort bilen snarast möjligt. En sönderslagen skrotbil precis framför entrén till lokalen gör att området upplevs som otryggt, konstaterar han.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.