IT-BROTTSHÄRVA En av de största it-bedrägerihärvorna någonsin i Sverige får nu sitt rättsliga efterspel. Ett stort antal företag, banker, myndigheter och kommuner har drabbats. Även Sverigedemokraterna har utsatts för ligans dataintrång.

Ligan har även tillskansat sig skyddsklassad information. Brottsmisstankar om att avsikten varit att försöka sälja sådan information till obehöriga, eventuellt främmande makt, finns därför också men omfattas inte av det åtal som nu väckts.

Internationell liga
Åtta män åtalas vid Malmö tingsrätt. Ligans huvudman är en 37 årig man med polskt medborgarskap. Ytterligare två av ligans medlemmar är polska medborgare. En av de åtalade har asylrelaterad invandrarbakgrund med svenskt medborgarskap medan de övriga fyra är svenskar. Samtliga åtalade betecknas som ”yrkeskriminella”.

Åtalet omfattar 60 åtalspunkter med brottsrubriceringarna grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, grov urkundsförfalskning och penningtvätt. Brotten har begåtts under 2015 och 2016.

Bedrägerier för 250 miljoner
Ligan har genom avancerad IT-brottslighet tagit sig in i företags, myndigheters och Sverigedemokraternas datasystem. Huvudmotivet har varit att med hjälp av uppgifterna tillskansa sig pengar. Vid de brott som ligan nu står åtalade för har man lyckats lura till sig drygt 40 miljoner kronor. Men totalt tros ligan ha kommit över 250 miljoner kronor.

Sverigedemokraterna bland de drabbade
Sverigedemokraternas presschef, Henrik Vinge, bekräftar för media att partiet tillhör dem som utsatts för ligans IT-attacker. Man ska dock inte ha lyckats ta sig in i partiets datasystem.

Det är inte första gången som Sverigedemokraterna utsätts för försök till dataintrång. Men Vinge säger att man nu ser över sina säkerhetsrutiner ytterligare. Han uttrycker också en förhoppning om att gärningspersonerna får ett kännbart straff.

Malmö tingsrätt, B 8322-16.