Sam_Smith_Wikimedia
Utrikes

Popsångare kommer ut som ickebinär – kräver att bli tilltalad i plural som ”de” och ”dem”

Publicerad 9/16/2019
Annons

Den brittiske popsångaren Sam Smith uppger i en kommuniké på Instagram att han inte längre ser sig som man utan som så kallad ickebinär, det vill säga en person som identifierar sig som flera kön samtidigt. Smith uppmanar nu sina fans att tilltala honom i plural med pronomen som ”de” och ”dem”. Det rapporterar BBC.

Popsångaren skriver att han länge varit i krig med sin könsidentitet men nu beslutat att helt och fullt omfamna sig själv för vad han är. Han säger sig också ha varit nervös över att komma ut som en person med flerkönad självuppfattning eftersom han brytt sig för mycket om vad andra skulle tycka.

Brittiska public service-aktören BBC har redan anpassat sig till Smiths begäran om att bli betraktad som flera personer och skriver att ”de [Smith] för sex månader sedan sa att de inte kände sig som man eller kvinna, utan något mittemellan”. Efter det uttalandet uppger Smith att han/de fått ett starkt stöd från sin omgivning för att komma ut som ”dem”.

Artisten säger samtidigt att han/de ännu inte kan utveckla vad det innebär att vara en ickebinär ”dem” men ivrigt hoppas komma till insikt om detta en dag. Just nu vill han/de bara vara synlig(a) och öppen/öppna.

BBC:s särskilde HBTQ-korrespondent Ben Hunte skriver i en analys nedanför artikeln att detta med att en person antar plural-pronomen som ”de” och ”dem” kan vara ett nytt koncept för många utanför HBTQ-rörelsen men inom denna är man väl införstådd med att detta språkbruk ofta är förknippat med ickebinära könsidentiteter.

Hunte skriver att personer med sådan självuppfattning under lång tid har propagerat för en ökad medvetenhet om de problem de möter i sina dagliga liv. Enligt korrespondenten ”lider många av dem i tysthet” av samhällets stereotypa könsuppfattning.

Att utsättas för att bli titulerade ”sir” och madam” kan vara jobbigt, skriver Hunte och menar att användandet av pronomen som ”de” och ”dem” kan få ickebinära personer att känna sig mer accepterade. Att rikta strålkastarljuset mot en ickebinär livsstil är enligt BBC:s korrespondent något som HBTQ-rörelsen menar är precis vad samhället behöver.

Toryn Glavin, som titulerar sig ”trans engagement manager” på HBTQ-organisationen Stonewall säger i en kommentar att: ”Vi är överförtjusta att Sam Smith känner sig redo att tala öppet som sina könsidentiteter, och deras synlighet kommer att ha en enorm inverkan på många ickebinära personer”.

Glavin slog samtidigt fast att det dessvärre fortfarande är alldeles för svårt för många att vara öppna och bli accepterade för vad de är och att hans organisation kommer att fortsätta kampanja till dess varje HBTQ-persons läggning utan undantag är accepterad.

Under ett tal på Londons första separata trans-pride-event välkomnade en av deltagarna, 37-åriga Aisha Brown, Smiths tillkännagivande som en de/dem-person och sa att ”vi behöver definitivt fler öppet ickebinära personer i det offentliga rummet. Att vara transsexuell och ickebinär innefattar en otrolig mångfald av självupplevelser och vi är en vidsynt rörelse som välkomnar alla.”

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons