➤ Vad vill vi har för samhälle, frågar finansminister Magdalena Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) ska under Ecofin-mötet i Bryssel på tisdagen ha fått ett löfte från sina portugisiska kollegor om att de ca 3 000 svenska pensionärer som bor i Portugal snart ska börja beskattas. I dagsläget får de ut sin pension skattefritt.

Andersson säger till Aftonbladet att den portugisiske finansministern Mário Centenos bedömning är att ”det fortfarande är möjligt att göra förändringar när det gäller utländska pensionärers beskattning” och att den svenska regeringen hoppas att det blir så.

Förhoppningen är att skatteändringen kan komma med i den portugisiska budgeten som just nu bereds i parlamentet och lagändringen ska behandlas i utskotten.

Skulle detta inte gå igenom har den svenska regeringen en plan B som går ut på att förhandla om skatteavtalet med Portugal.

– Den svenska regeringen vill se en lösning på detta. Det enklaste är om de ändrar sina skatter i Portugal. Det är rimligen ganska svårt för en regering att motivera att utländska pensionärer inte ska betala skatt när de egna pensionärerna ska göra det, säger Magdalena Andersson.

Varför regeringen lägger ned så mycket tid och möda på just detta, då det rör sig om så pass förhållandevis få personer, förklarar Andersson med att ”det är fullkomligt orimligt att svenska pensionärer med tjänstepension blir skattebefriade om man flyttar till Portugal”.

– Sen om beskattningen sker i Portugal eller Sverige kan naturligtvis diskuteras. Det är orimligt att bolag inte betalar skatt och att privatpersoner inte betalar skatt.

– Om man flyttar till Portugal bara för att inte betala skatt på sin tjänstepension då bör man ta sig en funderare på om man kan stå för det beslutet. Vad vill vi har för samhälle? Ett samhälle där vi har bra skola, äldrevård och BB för våra gravida kvinnor? Då bygger det på en skattemoral där man bidrar.