Gaza

Raketer över Gaza. Faksimil Twitter.

Utrikes

Potentiell vapenvila efter hundratals raketer mot Israel

Publicerad 8/7/2022
Annons

SVT uppger att ’Palestina’ och Israel har kommit överens om vapenvila och hänvisar till ”källor”. Talesmän för Israel och Palestinska Islamiska Jihad (PIJ), den terroristgrupp som israeliska trupper bekämpat i Gaza sedan sammandrabbningarna bröt ut i fredags, bekräftar dock inte uppgifterna. Till den israeliska tidningen Hayom tillkännager parterna endast att de har inlett en dialog.

Huruvida den påstådda vapenvilan kommer att efterlevas visar sig de närmsta dagarna. Enligt Reuters har egyptiska medlare föreslagit en vapenvila med start under söndagskvällen. Varken talesmän för Israel eller PIJ bekräftar dock uppgifterna.

De senaste dagarnas raketattacker från jihadisterna och flyganfall från Israel påminner om förspel till tidigare krig i Gaza. Denna gång uppges det dock vara något mer begränsat då Hamas än så länge har hållit sig utanför.

Hamas är den styrande islamistiska grupperingen på Gazaremsan, även de är listade av EU som terrorister men har trots det erkänts som ett legitimt styre av den svenska S-regeringen som också stödjer det med miljardbelopp av de svenska skattebetalarnas pengar.

Hayom skriver att 31 palestinier, varav cirka en tredjedel uppges vara civila, hittills har dödats under veckan. Israeliska styrkor uppger även att de har gripit 20 medlemmar av den Iranstödda terrorstämplade gruppen.

LÄS ÄVEN: Statsradion fälls för fake news om Hamas

Hundratals rakter över Israel

Raketattackerna har förlamat stora delar av södra Israel då invånarna i flera städer, inklusive Tel Aviv och Ashkelon, tvingats fly till skyddsrum. Israel hävdar att de inte har civila måltavlor och att några av dödsoffren på den palestinska sidan orsakades av den sidans misslyckade raketuppskjutningar.

På söndagsmorgonen riktade jihadisterna in sig på Jerusalem. Cirka 450 raketer har avfyrats från Gazaremsan mot södra Israel. Raketattackerna beskrevs som ”vedergällning” för Israels dödande av Khaled Mansour, befälhavare i södra Gaza. Han är den andre befälhavaren av PIJ som omkommit i de israeliska flygräderna på Gazaremsan. Dagen innan dödades Taysir Jabari, befälhavare i den norra delen av Gazaremsan.

SE ÄVEN:Här är muslimpartiet Nyans valfilm – ’Rösta rätt’

”Upp till jihadisterna om de vill ha fred eller ej”

”Martyrernas blod kommer inte att gå till spillo”, sa PIJ i ett uttalande.

Raketerna avfyrades sedan religiösa judar besökt platsen för två tempel i Jerusalem som förstördes under antiken. Detta är en årligen återkommande högtid bland israels religiösa judar. Templen revs på 600-talet och på deras plats uppfördes istället al-Aqsamoskén. Filmer av judar som bad vid moskén delades i sociala medier, vilket många muslimer såg som en kränkning.

Den amerikanske konservative politiske kommentatorn Ben Shapiro var en av de som besökte platsen. I ett inlägg på Twitter visar han bilder från tillfället som av muslimska källor framställts som en ”stormning av al-Aqsamoskén”.

Israeliska myndigheter säger att det är upp till PIJ om de vill ha fred eller ej. ”I den mån PIJ vill förlänga den här operationen kommer de att ångra det”, sa den israeliska säkerhetsministern Gideon Saar i en radiosändning. Israel uppger även att samtliga raketer som terrorgruppen skickade upp sköts ner strax väster om Jerusalem.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons