Vindkraften byggs ut i rasande fart i Sverige. Historiskt sett har alla politiska partier med undantag av SD varit positiva och drivit på utvecklingen. Även gammelmedia har närmast okritiskt hyllat vindkraften. Men i takt med den stora utbyggnaden har motståndet växt allt mer. Nu presenterar Samnytt en dokumentärserie som granskar vindkraften. Är det en räddning – eller kanske snarare ett fördärv?

På nationell nivå har SD tidigt ifrågasatt vindkraftsindustrin, som för 7 år sedan la en motion till Riksdagen i frågan som avslogs. På senare tid har andra borgerliga partier också anslutit sig till en mer kritisk linje. På lokal nivå har vindkraftsindustrin stött på patrull av olika partier i olika konstellationer på senare år. Till och med det rödgröna blocket har motsatt sig vindkraft lokalt.

Vindkraftsindustrin är en miljardindustri med sin egen lobbyorganisation och konsulter. Media har hittills inte intresserat sig för att granska vindkraftens mörka baksidor. Ofta får vi svar som att det inte är politiskt korrekt att skriva något negativt om vindkraft eller att reklamintäkterna skulle utebli.

Frågan är komplex och många olika spetskunskaper krävs för att kunna sätta sig in i ämnet. Juridik, miljörätt, ekonomi, skatter, energisystem, hälsa, livskvalité demokrati och mänskliga rättigheter. Därför har vi nu valt att granska vindkraftsindustrin.

Klicka här https://vindkraftsupplysningen.se för att se hur du kan stötta kommande avsnitt och för att hjälpa till att marknadsföra serien!

Här är del 1: Hotet mot människan: