På torsdagen föll domen mot de två bröder som via sitt företag sålt den dödliga drogen fentanyl och bidragit till åtta personers död. Aftonbladet har – sannolikt av prestigeskäl och jakt på klick – velat vara först ut med nyheten. Det ledde till att man publicerade bilder på en person som man påstår är en av de dömda bröderna. Bilden föreställer dock en helt annan person som inte har dömts i det aktuella målet.

De bilder från Polisens förundersökningsprotokoll som Aftonbladet publicerar föreställer en person som är kompis med de åtalade bröderna och som tidigare har förekommit i polisutredningen som misstänkt, men som alltså inte är åtalad eller dömd i det aktuella målet som gäller vållande till annans död i åtta fall. Det framgår också tydligt i FUP:en i direkt anslutning till bilden vem den föreställer. Misstag och förväxling torde därför endast kunna ske om man har extremt bråttom och är mycket slarvig i sin genomgång av förundersökningsmaterialet.

I skrivande stund har de felaktiga bilderna varit publicerad på Aftonbladets webbplats sedan klockan 11:03 på torsdagen, dvs i ett och ett halvt dygn. Samhällsnytt har gjort upprepade försök att få tag på tidningens ansvarige utgivare, Lena Mellin för att påtala felet och få en kommentar men fått besked att hon inte tar emot några samtal.

Vi har också via Aftonbladets växel sökt de båda online-redaktörer – Ellinor Bränning och Johan Edgar – som enligt uppgift och schema ska finnas på plats, men ingen av dem svarar i sina telefoner. Det gör inte heller journalisten Johanna Rapp som har skrivit artikeln.

Aftonbladets växeltelefonist uppger att det inte finns något annat sätt att meddela tidningen om ett allvarligt publiceringsfel, som alltså av allt att döma får vara kvar tills någon på tidningen själv upptäcker felet. Samhällsnytt har även ringt Aftonbladets tipstelefon för att tipsa om misstaget men inte heller där säger man sig kunna göra något mer än att eventuellt vidarebefordra tipset till någon på nyhetsredaktionen.

Samhällsnytt publicerar en skärmdump från Aftonbladet på de felaktiga bilderna men har av hänsyn till att personen inte är dömd maskat hans ansikte med svarta fält.

Samhällsnytt publicerade först på fredagen vår artikel om domen i fentanylhärvan, detta för att i motsats till Aftonbladet hinna göra en ordentlig genomgång av förundersökningsmaterialet.