Prigo Putin

Jevgenij Prigozjin/Vladimir Putin Foto: Telegram/Kreml

Utrikes

Prigozjin: Vi ville protestera, inte störta Putin

Publicerad 6/26/2023
Annons

Wagnergruppen var under helgen inte ute efter att genomföra en statskupp, utan ville endast visa sitt missnöje. Det hävdar privatarméns ledare Jevgenij Prigozjin.

Vad var det egentligen som hände i Ryssland den gångna helgen? Ett försök till statskupp? En väldigt hotfull protest? Något annat?

Wagnertrupper lyckades delvis ta kontroll över den ryska miljonstaden Rostov, och ta över högkvarteret för Rysslands södra militärdistrikt. Åtminstone kortvarigt.

LÄS OCKSÅ: Putin om Wagnergruppens kupp: ”Förräderi – vi kommer att svara hårt”

Rapporter om eldstrider mellan Wagnersoldater och den ryska krigsmakten, filmer på fordonskolonner som sprängs i luften på ryska vägar.

Men så lika plötsligt var det hela över. Efter medling Belarus president Alexander Lukasjenko nåddes en överenskommelse som gick ut på att vapnen lades ned och Prigozjin fick fri lejd till det landet istället.

Prigozjin: Inget kuppförsök

Nu hävdar Wagnergruppens ledare, oligarken Jevgenij Prigozjin, att helgens händelser inte alls rörde sig om ett kuppförsök. Uttalandet är hans första sedan överenskommelsen med Lukasjenko.

– Vi gick ut för att visa vårt missnöje och inte för att störta styret i landet, säger han på Telegram och hävdar att det ryska folket hyllade dem som hjältar:

– I ryska städer mötte civila oss med ryska flaggor och Wagner-symboler.

Det är utsagor som delvis motsägs av mer Kreml-trogna mediekanaler. Tv-kanalen NTV visar tv-bilder på ryssar i Rostov som uppmanar Wagnersoldaterna att lämna staden.

Wagnergruppen har en längre tid befunnit sig i en allt mer infekterad konflikt med Kreml. Den ryska militärledningen vill upplösa privatarmén och skriva in dess soldater i den reguljära armén. Det är något Prigozjin och hans befälhavare vägrat gå med på.

LÄS ÄVEN: Wagnergruppen stoppar ”kuppen” – drar sig tillbaka

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
818Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons