Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin omkom i en flygkrasch i Ryssland under onsdagen. Den flygvärdinna som fanns ombord påstås innan haveriet ha pratat om ”konstiga manipulationer” av flygplanet.

Uppgifterna återges bland annat av en ryskspråkig tidning som en ukrainsk affärsman står bakom. Den skriver att flygvärdinnan ombord, Kristina Raspopova, pratade i telefon med sin familj innan planet lyfte.

Hon uppges under samtalet ha nämnt ”konstiga manipulationer” av flygplanet, och att det förts iväg för hastiga och ”obegripliga” reparationer. Raspopova, som var en av dem som omkom i flyghaveriet, påstås även ha varit nervös innan flygningen.

LÄS ÄVEN: Prigozjin: Vi ville protestera, inte störta Putin

Andra källor, som även publicerar bilder från Raspopovas skyddade sociala medier-konton, publicerar liknande skildringar.

”En signal till eliten”

Den rådande hypotesen i västvärlden är att det Embraer Legacy 600-flygplan, som Jevgenij Prigozjin och ytterligare nio andra färdades i, sköts ned av ryskt luftvärn. En sannolikt lika godtagbar förklaring skulle vara att planet utsattes för sabotage.

Oavsett vilket på order från den ryske presidenten Vladimir Putin. Anledningen: Wagnerledarens kuppförsök tidigare i sommar. ”En signal till hela eliten”, skriver Financial times, så att ”alla förstår att svaret på förräderi är oåterkalleligt och snabbt”.

Utöver Prigozjin och flygvärdinnan Raspopova fanns Wagnergruppens medgrundare, tidigare spetsnaz-soldaten Dmitrij Utkin ombord. Fler ledande personer inom Wagnergruppen ska också ha funnits på planet.

LÄS OCKSÅ: Putin om Wagnergruppens kupp: ”Förräderi – vi kommer att svara hårt”

Flygplanets besättning, utöver flygvärdinnan två piloter, dödades också i kraschen.

Ryssland: ”Slarv med ammunition”

Enligt sajten Flightradar 24, som publicerar transponderdata, betedde sig Prigozjins flygplan märkligt innan haveriet.

Det flög till synes normalt på 8,5 kilometers höjd väster om Moskva när det plötsligt tappade höjd. Därefter ska det ha stigit igen till runt 9,15 kilometer, för att därefter falla och stiga flera gånger, innan det slutligen kraschade mot marken.

Faksimil

Telegramkontot Mash, som uppges stå den ryska underrättelsetjänsten nära, hävdar att det både fanns handeldvapen, ammunition och granater ombord på planet. Och att det sannolikt var dessa som på något sätt ledde till att flygplanet havererade.

Även om ”den exakta orsaken till tragedin är okänd” klassas orsaken preliminärt som ”slarvig hantering av ammunition”, skriver Mash.

Zelenskyj: Inte vi

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj passade under torsdagen på att kommentera Prigozjins död under en pressträff i Portugal. Han hävdade då att Ukraina inte ligger bakom flygkraschen.

– Även om det på sätt och vis hjälper oss, så hade vi inget med den att göra. Det är en sak som är säker, sade han och tillade sedan:

– Jag tror alla begriper vem som ligger bakom.

LÄS ÄVEN: Wagnerledaren Prigozjin död i flygkrasch