mat

Vete

Ekonomi

Prischock på matvaror – 40 procents ökning på ett år

Publicerad 7/7/2021
Annons

Enligt juni-rapporten av FN-organet FAO som bevakar matpriser i världen ökade råvarupriserna på livsmedel på hela 40% mellan maj 2020 och maj 2021. I maj registrerades dessutom den högsta månatliga ökningen sedan 2010. Enligt råvaruexperten Torbjörn Nilsson är detta ett direkt resultat av centralbankernas penningpolitik.

Enligt experten handlar detta inte om någon bubbla utan om en global brist på livsmedel. Denna brist ser inte ut att avta längre fram eftersom det saknas förutsättningar för en ökad produktion, säger han till SvD Näringsliv.

Bristen kommer att förvärras

Både i USA och i Sverige exempelvis inriktar sig jordbrukspolitiken på att göra 40% av åkermark ekologisk. Det är samtidigt känt att ekologisk mark producerar drygt hälften så mycket skörd järmfört med de konventionella metoderna. Detta kommer i sin tur att leda till att bristen snarare kommer att förvärras, enligt experten.

Det finns samtidigt även kortsiktiga omständigheter som även de spelar in i den nuvarande prisutvecklingen. Torkan i USA och Brasilien har minskat globala reserver av majs – som används för djuruppfödning. Även socker- och kaffepriset har påverkats av torkan i Brasilien. När landets valuta nu börjar återhämta sig mot andra valutor efter pandemin blir konsekvensen att dessa råvaror blir ännu dyrare internationellt.

”Centralbanker pumpar ut pengar”

En viktig anledning till de galopperande priserna är ändå centralbankernas penningpolitik, anser Torbjörn Nilsson:

– Man ska inte vara förvånad över att råvarupriserna stiger när centralbanker pumpar ut pengar, i synnerhet om de gör det så vildsint som ECB och Federal Reserve. Syftet var att skapa inflation och även om det tar ett tag för pengarna att trilla ner i systemet så får man i botten någon slags inflation.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons