fiat 500e elbil

Fiat 500e. Foto: Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz), CC BY-SA 4.0

Inrikes

Priset på elbilsbatterier ökar

Publicerad 4/25/2022
Annons

Företagen som tillverkar batterier till elbilar kan komma att höja priserna upp till 40 procent de kommande två åren. Detta spår analysföretaget SNE Research.

Anledningen till rusningen som man tror att de sydkoreanska företagen kommer införa är dyrare insatsvaror. Denna slutsats drar SNE Research efter att ha mött koreanska battericelltillverkare.

”Vi hade ett möte med battericelltillverkare som ledde till att vi ändrade våra prognoser för kostnaderna för batterier för elbilar. De menar att batteripriserna sannolikt kommer att öka under 2024 och 2025”, sa James Oh, vice president på SNE, under ett seminarium som Teknikens värld uppmärksammar.

Det som tros bli dyrare är litium, nickel, kobolt och magnesium, vilket kommer att öka priserna på hela batteripack med så mycket som 40 procent.

LÄS ÄVEN: Skrapade i elbilens batteripaket – kostnad: 378 000 kr

Enligt SNE Research står materialkostnaden för 77 procent av produktionskostnaden för ett litiumjon-batteri. I fjol låg kostnaden för ett genomsnittligt litiumjon-batteri mellan 147-153 dollar per kWh, omkring 1 400 kronor per kWh.

På Bloomberg, ett konsultföretag specialiserat på elektrifiering, tror man att priserna kommer att öka på batterier både under 2022 och 2023. Ökningen kommer att skjuta prisnivån på 60 dollar per kWh på framtiden, vilket i sin tur kommer betyda att det stora genombrottet för elbilar fördröjs.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons