FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har utsett en panel ledd av Kanadas tidigare miljöminister för att säkerställa att privata företag följer klimatdirektiven med ”varje företag, investerare, stad, stat och region” som mål för efterlevnad.

I samband med att Guterres i fredags tillkännagav planen sade han att världens regeringar har lejonparten av ansvaret för att uppnå nettonollutsläpp i mitten av seklet. Han lade också till att detta i synnerhet gäller för de 20 stora framväxande och industrialiserade ekonomier som står för 80 procent av växthusgasutsläpp.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet vill låna 1 000 miljarder för klimatet och höja skatterna

Nu vill han att privata företag ska hållas under samma krav på efterlevnad, kontroll och lydnad via den storslagna titeln ”High-Level Expert Group on the Net-Zero Emissions Commitments of NonState Entities”.

– Vi behöver också brådskande att varje företag, investerare, stad, stat och region genomför sina nettonolllöften, sa Guterres.

Måste utstå höga energipriser

Förutom att undersöka nettonolllöften från den privata sektorn kommer gruppen att hålla lokala och regionala myndigheter till svars om de inte rapporterar direkt till FN.

Förra månaden varnade Guterres för att stigande energipriser måste uthärdas eftersom varje bredare omfamnande av fossila bränslen som ett alternativ är ”galenskap” och hotar globala klimatmål.