Den ökade brottsligheten och otryggheten har gjort att den privata säkerhetssektorn idag har en större budget än polisen. Hittills har väktare dock varit något som endast företag och mer bemedlade privatpersoner kunnat anlita, men det vill det nya bolaget Vakta ändra på genom att köpa upp väktarbolagens överkapacitet.

Ambitionen med Vakta är att väktarmarknaden ska ta fart även i medelklassens villaområden.

– Väktarbolagen har en del överkapacitet. Till exempel mellan att en väktare har ett uppdrag och hjälper till vid stängning av en Ica-butik. Den kapaciteten köper vi upp och använder i vår tjänst, säger Erik Forsberg, som tillsammans med Alexander Yngling grundat bolaget.

Bostadsägare ska kunna koppla upp sig mot tjänsten och kan rapportera saker som händer i området i en app varpå väktarbolagen skickar dit personal. Kostnaden ska motsvara ungefär det man betalar för snöröjning.

Vidareutveckling
Appen testas just nu i Täby kommun och fungerar allt som det ska hoppas man kunna sprida verksamheten till hösten. Längre fram vill man vidareutveckla affärsidén ytterligare.

– Vi tar in data från SOS-alarm, Polisen, väder och rapporterade observationer. Tanken är att vi på sikt ska kunna placera väktare där vi vet att risken är särskilt stor för brott just då och på så sätt förhindra det innan det sker, säger Alexander Yngling.