I en tweet till SJ vittnar Johan Wirfält, chefen för Forum/Debatt på Kulturhuset i Stockholm, om omfattande problem med stölder på SJs nattåg. Han skriver att konduktören påminner resenärerna som reser norrut att låsa kupén eftersom det är problem med tjuvar ”som rusar in och roffar åt sig värdesaker” när tåget står still i Sundsvall. SJ bekräftar i en telefonintervju till Samhällsnytt att det kan ske.

Samhällsnytt har talat med SJ som bekräftar problemets förekomst samt menar att detta gäller SJs alla tåg, inte bara nattågen.

Har SJ haft problem med stölder på nattåg?

– Inte speciellt på nattåg. Det kan hända vid alla stationer. På Stockholms centralstation till exempel, där händer det att tjuvar rusar in och tar väskor. Det händer då och då, men det är inget speciellt som inträffat just nu.

Stämmer beskrivningen ”tjuvar rusar in och roffar åt sig saker”?

– Det kan inte jag uttala mig om, hur resenärer upplever det. Det får du i så fall fråga den personen. Man ska inte lämna sitt bagage obevakat. Det är omöjligt för personalen att hålla koll på allas bagage.

Men vad gör ni för att förebygga/stoppa detta?

– Det enda vi kan göra är att varna resenärerna och uppmana er att hålla koll på era grejer. Vi har ingen möjlighet att bevaka bagage.

Hur arbetar ni för att upprätthålla resenärernas säkerhet ombord?

– Vi har ingen möjlighet att hindra resenärer från att kliva på tåget. Då hade vi behövt låsa alla dörrar och då kan inte resenärerna gå av tåget.