kungsgatan stockholm folk cykel trottoar

Foto: Dator66 / CC BY-SA.

Inrikes

Professor: Halva Sveriges befolkning smittade i april – två tredjedelar till maj

Publicerad 4/1/2020
Annons

Enligt Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, visar beräkningar att flest svenskar kommer smittas i april och innan månaden är över kommer halva befolkningen att ha coronaviruset för att sedan öka till två tredjedelar månaden därpå.

I en intervju med Expressen på tisdagen uppgav Britton, som till vardags arbetar med att skapa modeller över hur smittsamma sjukdomar uppför sig i en befolkning, att upp till en miljon svenskar redan kan vara smittade.

LÄS ÄVEN: Professor: Upp till en miljon svenskar kan vara smittade

På onsdagsmorgonen säger Britton till SVT att halva Sveriges befolkning kommer vara smittade till slutet av månaden och två tredjedelar i slutet av maj – detta baserat på beräkningar att mellan en halv miljon och en miljon är smittade i dagsläget.

– Det här är en så pass smittsam sjukdom att över hälften av Sveriges befolkning kommer att bli smittade innan april månads utgång. Därefter kommer smittspridningen inte att upphöra, men den kommer att gå något långsammare så att cirka två tredjedelar kommer att vara smittade i slutet av maj månad, säger han.

Beräkningarna skulle han inte ”pantsätta sitt hus för”, det skulle han dock göra för mellan 250 000 och en halv miljon.

April i fokus för riskgrupperna

För riskgrupperna är det således april man ska vara extra noga med att undvika sociala kontakter och stanna hemma, påpekar han.

– Om du går ut i april kanske en av tio personer är smittsam. Det innebär att du bara behöver träffa tio personer för att du ska löpa en hyfsat stor risk för att bli smittad. Om du gör samma sak i slutet av maj eller i juni, däremot, löper du inte alls samma risk, säger Tom Britton.

Rimliga restriktioner

Angående restriktionerna där Sverige står ut i Europa och världen med mindre hårdföra sådana, vilket väckt stor internationell uppmärksamhet, menar Britton att möjligen hade en fullskalig karantän kunnat ”smeta ut kurvan ännu mer” men att det samtidigt hade påverkat samhället mer drastiskt. Denna mellanväg menar han utgör ”en ganska rimlig nivå”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons