Cahit Acar, en 35-årig kurdisk man som enligt egen utsago är en efterlyst terrorist i hemlandet Turkiet, släpptes igår eftermiddag på fri fot i Stockholm. Acar är dömd för upprepad brottslighet i Sverige och dömdes så sent som i maj i år för mord på en PKK-avhoppare. Domen har dock överklagats.

Det är klockan 16:17 på tisdagseftermiddagen som vakthavande befäl på Kriminalvården i Sollentuna blir uppringd av en handläggare på Svea hovrätt. 35-årige kurden Cahit Acar, som suttit inlåst på häktet sedan maj förra året, ska omedelbart släppas på fri fot.

Befälet på häktet bekräftar att beslutet, som fattats av Svea hovrätt, kommer verkställas.

16 avsnitt

Acar häktas i maj förra året misstänkt för mordet på en 47-årig PKK-avhoppare i Huddinge i november året innan. Ett år senare, i maj i år, döms han till livstids fängelse och livstids utvisning för det mordet. Ytterligare tre andra döms även de till livstids fängelse.

Det är dock inte första gången den 35-årige kurden döms för brott i Sverige.

Cahit Acar har sedan 2012 dömts ett 20-tal gånger och har hela 16 avsnitt i belastningsregistet. Bland annat olaga hot, misshandel, brott mot knivlagen och en hel del ärenden som gäller olovlig körning.

Faksimil
Faksimil

Efterlyst terrorist

Men Cahit Acar är inte enbart dömd för brott i Sverige. Han är även efterlyst misstänkt för terrorbrott i hemlandet Turkiet.

10 april förra året, ett halvår efter mordet och en dryg månad innan han häktas, skickar Acar in en asylansökan till Migrationsverket i Sverige. Han uppger att han är efterlyst i hemlandet, anklagad för att vara medlem i den terrorstämplade gruppen PKK. I sin asylansökan berättar han att han är medlem i det kurdiska partiet HDP som av den turkiska regeringen anses stå nära PKK.

Han hävdar vidare att han 2018, senast han besökte Turkiet, frihetsberövades på grund av anklagelserna, att han flera gånger kallats till turkisk domstol och att han riskerar att fängslas eller dödas om han utvisas till hemlandet.

I oktober avslår Migrationsverket den kurdiske mannens asylansökan. Myndigheten bedömer inte att den 35-årige kurden ”gjort sannolikt att han riskerar förföljelse på grund av politisk uppfattning”. När beslutet fattas sitter han sedan fem månader tillbaka häktad.

Cahit Acar har tidigare sökt asyl i Sverige 2009 och 2010, men då fått avslag på sina ansökningar och båda gångerna återvänt till hemlandet. Han har därefter fått permanent uppehållstillstånd på anknytning till sin dåvarande fru som han numera är separerad från.

Faksimil
Faksimil

På fri fot

Efter att handläggaren på Svea hovrätt ringt upp häktet i Sollentuna och uppmanat det vakthavande befälet där att släppa Cahit Acar på fri fot, ringer hon även upp Kronobergshäktet i Stockholm och begär att de tre medåtalade också släpps.

Även de har tidigare dömts till livstids fängelse av tingsrätten, varav två även till livstids utvisning. Nu tyder det mesta på att alla fyra kommer frias av Svea hovrätt, dit domen överklagats. Hovrätten har ännu inte avkunnat sin dom.

Tre av de nu frisläppta männen, varav en är terrorefterlyste Cahit Acar, har tidigare dömts för flera brott i Sverige. Den ena med åtta avsnitt i belastningsregistret medan den andra har nio.

Cahit Acar är född i Karayazi i den kurdiska delen av Turkiet medan två av männen kommer från staden Kulu. En av männen är född i Sverige.

LÄS MER: Hovrätten släpper turkiska medborgare som dömts för PKK-mordet