yngve-gustafson
Inrikes

Professor i geriatrik censurerades av Sveriges Radio

Publicerad 7/31/2020
Annons

En av de personer som i år valts ut för att göra ett eget Sommar i P1 är Yngve Gustafson. I sitt program ville han bland annat tala om hur äldre dött under pandemin. Det gillade man dock inte på Sveriges Radio där man satte stopp.

Gustafson är en av en växande skara individer som är kritiska mot hur vården av sjuka på äldreboenden hanterats under coronapandemin. Han anser att myndigheterna agerat okunnigt och oetiskt.

Kritiken är något Sveriges Radios jurister dock inte villa ha med i programmet som spelades in i början av juni och kommer att sändas i mitten av augusti.

Till Aftonbladet säger han att man tagit bort ”en hel del”. Dessutom har producenten delvis skrivit om hans program.

– Jag får tydligen inte kritisera någon som inte kan försvara sig, men jag har inte ens nämnt någon person vid namn. Att Sveriges Radio har den policyn gör mig ganska överraskad, säger han.

Betydligt snällare slutprodukt

Skälet till att han bjöds in för att göra ett program var de tv-program han gjorde om äldrevården för några år sen. Att ta upp pandemin i samband med programmet menar han är ofrånkomligt.

Efter att man manipulerat programmet blev slutprodukten ”betydligt snällare än vad jag hade tänkt att det skulle vara”, säger han.

Journalistiskt och pressetiskt tveksamt

Enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har programmets redaktion formellt inte gjort något fel.

– Den ansvarige utgivaren är i sin fulla rätt att bestämma över vad som ska sändas, är det till exempel något olagligt så ska det bort. Men journalistiskt och pressetiskt finns det all anledning att släppa fram alla synpunkter, säger han.

Vidare anser han att det borde vara en självklarhet för ett program som når ut till så många människor att skildra en oerhörd viktig samhällsfråga så brett som möjligt.

På Sveriges Radio säger programchef Bibi Rödöö att man bjöd in Yngve Gustafson då han är en person som efter många års arbete som geriatriker kan mycket om äldrevården, en ytterst angelägen samhällsfråga.

– Hans kunskap och åsikter kommer verkligen fram i programmet och vi har därför lite svårt att förstå hans kritik, säger hon.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons