Under en föreläsning med titeln Vad innebär det att vara vit på Boston University förra månaden sa professor Robin DiAngelo att människor som behandlar andra som individer istället för baserat på deras hudfärg är ”farliga”. Det hette även att människor som säger att de lärt sig att behandla alla lika förvägrar svarta sin verklighet.

– Om du är ärlig, har du antagligen sagt det, sade DiAngelo om att behandla alla lika.

– Dina föräldrar kan lära dig att göra det men du gör det inte, du kan inte göra det, det finns ingen mänsklig objektivitet.

När DiAngelo hör någon säga att de är färgblinda menar hon att de avslöjar sin egen okunnighet.

– Den här personen förstår inte grundläggande socialisering. Den här personer förstår inte kultur. Den här personen är inte självmedveten.

Mindre vit och förtryckande
Hon lade även till att hon ”skulle vilja vara lite mindre vit, vilket betyder lite mindre förtryckande, omedveten, defensiv, okunnig och arrogant”.

Den traditionella definitionen av rasism, att medvetet inte gilla människor baserat på ras och avsiktligt vara elak mot dem, fungerar i själva verket som ett sätt att skydda riktig rasism. Det verkliga hotet ligger enligt DiAngelo i ”den systematiska rasismen” i media, familjen, religion, utbildning, ekonomi, språk samt rättsväsendet.

Under föreläsningen tog hon också upp feminism och hävdade att USA är fullt med skenande sexism. Att män skulle vara mer benägna att gilla arbeten som politiker, direktörer och poliser är ett exempel på sexism, menar hon och tillade att ”vi lever i ett patriarkat”.