Larmen om virussmittan apkoppor avlöser varandra i media. Nu larmar även professor Niklas Arnberg vid Umeå universitet att viruset kan mutera och bli luftburet.

I förra veckan meddelade Världshälsoorganisationen, WHO, att apkoppor klassas ett internationellt hälsonödläge.

LÄS ÄVEN: Apkoppor en internationell hälsokris enligt WHO

Kort därefter höll Sveriges regering och Folkhälsomyndigheten en pressträff för att meddela att ett fall av den nya varianten klad I påträffats i Stockholm. Fallet var även det första utanför Afrika.

LÄS ÄVEN: Socialministern och Folkhälsomyndigheten höll pressträff om apkoppor

I helgen medverkade Niklas Arnberg, professor vid Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet, i TV4 Nyhetsmorgon där han varnade för att viruset kan mutera men även bli luftburet.

– Den risken går inte att utesluta, det är därför vi tar det här på så stort allvar. Det är därför som WHO också utlyser ett globalt nödläge skulle jag säga, sa Arnberg och fortsatte:

– Det här är ett så kallat DNA-virus, det är långsamt muterande jämfört med till exempel coronaviruset. Med det sagt så finns det en risk att det kan utvecklas och muteras och bli luftburet, det vill vi ju verkligen inte.

Bytte namn

Viruset upptäcktes först hos apor och fick därför namnet apkoppsvirus och sjukdomen fick namnet apkoppor. Men den 1 januari 2023 bytte sjukdomen plötsligt namn till “mpox”. Detta efter att Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderat namnbytet.

Bakgrunden till namnbytet var att en grupp forskare krävde ett ”icke-diskriminerande” och ”icke-stigmatiserande” namn eftersom att man ansåg att apkoppor är alltför kopplat till Afrika.

LÄS ÄVEN: Apkoppor alltför kopplat till Afrika – döps om